Kadıköy’de “Suruç için adalet kürsüsü”

Gençlik örgütleri, katliamın yıldönümü dolayısıyla Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda gerçekleştirdikleri etkinlikle adalet talebini yükseltti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Temmuz 2020
  • 22:52

Suruç Katliamı’nın 5. yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da 20 Temmuz'da gerçekleştirilecek eylem öncesi bugün Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Parkında “Suruç için adalet kürsüsü” kuruldu.

Gençlik örgütlerinin düzenlediği kampanya kapsamında gerçekleşen etkinlik, yoğun polis ablukası altında yapıldı. Polis kürsü kurulmaması ve forum yapılmaması dayatmalarında bulundu.
Etkinlik ilk olarak Suruç'ta katledilenler anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından programın okunması ile “Suruç için adalet, herkes için adalet” denilerek devletin hukuksuz birçok uygulamasına maruz kalanlar söz aldı. Kadın cinayetlerinin yanı sıra Sibel Ünli ve Hakan Taşdemir şahsında gençliği geleceksizliğe ve intiharlara sürükleyen uygulamalara dair konuşmalar gerçekleştirildi. Ayrıca akademisyen Tuna Altınel de etkinliğe katılarak “Barış Akademisyenleri” adına kısa bir konuşma gerçekleştirdi. 

Ardından devrimci tutsaklardan gelen sesli mesajlar ve Haziran Direnişi’nde ölümsüzleşen Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalitaş'ın “Gezi aileleri” adına gönderdiği sesli mesaj dinlendi. Cumartesi Anneleri'nin de mesajı okundu. Mesajların ardından Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu adına söz alındı. Konuşmada koronavirüs sürecinde gerçekleşen işçi cinayetlerine ve sağlıksız çalışma koşullarına değinilerek devletin katliamcı ve adaletsiz yüzünün bu süreçte de görüldüğü ifade edildi. 

“Sizlerden adalet beklemiyoruz”

SGDF adına söz alındıktan sonra basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasında 20 Temmuz’da İstanbul’da yapılacak eylemin çağrı faaliyetleri sırasında bugün gözaltına alınan 20 kişi hatırlatılarak “Gözaltı ve baskılar ile Suruç için adalet mücadelesini yıldıramayacaksınız!” vurgusu yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bizler adaleti mahkeme salonlarında, göstermelik yargı düzeniniz ile değil, adaleti kampüslerde, meydanlarda, sokaklarda, iş yerlerinde yükselttiğimiz mücadele ile arıyoruz. Değil 5 yıl, 500 yıl geçse de 33'lerin hesabını sormaya devam edeceğiz. Sizlerden adalet beklemiyoruz. Tam 2 gün sonra saat 18.00 de Suruç ailelerimiz ile Kadıköy Halitağa'da gerçekleştireceğimiz oturumumuz ardından gençlik olarak Süreyya Operası önünde olacağız ve şu an bulunduğumuz meydana bütün engellemelerinize, saldırılarınıza rağmen yürüyüş gerçekleştireceğiz.”

Etkinlik boyunca "Katillerden hesabı gençlik soracak!", "Unutmak yok, affetmek yok!", "Anaların öfkesi katilleri boğacak!" ve "Suruç için adalet herkes için adalet!" sloganları atıldı, “Katil devlet hesap verecek!” sloganının atılmasının ardından polis tehditlerde bulundu.