IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014 tarihinde yaşanan eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 isim hakkında açılan Kobanê davasının 5. duruşmasında yapılan tutukluluk incelemesine dair gerekçeler UYAP’a işlendi.
Davanın, 18, 19, 21, 22, 25, 26 ve 27 Ekim tarihlerinde 7 oturum şeklinde görülen duruşmasında, 21 siyasetçi hakkında “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin varlığı isnat edilen suç ile ölçülü olması”, “Kaçma şüphesini uyandıran olgular” olduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Gizli tanık beyanları
Mezopotamya Ajansı’ndan Zemo Ağgöz’ün haberine göre, tutukluluk hallerinin devam gerekçelerinde ise “kopyala yapıştır” ifadeler yer aldı. Gizli ve açık tanık beyanlarının somut delil olarak gösterildiği gerekçelerde, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma ihtimaline ilişkin somut olguların yer aldığı ileri sürüldü. Tüm tutuklular için aynı gerekçelerin sıralandığı kararda, “Baskı yapılması girişimi” örnek olarak “Selahattin Demirtaş'ın dosyamızla birleştirilen Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyasında tanık olarak ifadesi iddianame de yer alan ‘Mercek’ isimli gizli tanığın halen ilgili birimlerin çabasına rağmen ulaşılamıyor olması hususu bu kapsamda değerlendirilmiştir” denildi.
Açıklamalar suç sayıldı
Tutuklu siyasetçilerin farklı zamanlarda yaptıkları konuşmaların da tutukluluğa devam gerekçesi sayıldığı kararda, yine kopyala yapıştır ifadelerle 21 tutuklu için ayrı ayrı “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin incelemesine girmediği anlaşılan ve örgütün eyleme zorlamak amacıyla söz konusu MYK tarafından yapılan çağrıları gerekçe göstererek hareket ettiği yönündeki bir takım tanık beyanları, sanığın kuvvetli suç şüphesi altında bulunduğu değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.
Gerekçeler aynı
“Kopyala yapıştır” ifadelerle 21 tutuklu siyasetçi için tutukluluğa devam gerekçesi olarak sıralanan kısımlardan biri de şöyle:
“Tüm sanıklara savunmasını yapması için duruşmalarda ve duruşma sonrası bilgi ve belgelere ulaşmada gerekli imkanın sağlandığı, makul yeterli süre verilmesine rağmen sürekli süre istendiği bahsettiğimiz yöntemler izlenerek sanıklarca ve müdafilerince esasa ilişkin olmayan hususların dile getirilerek yargılamadan kaçma eğiliminde olunduğu şüphesi oluşmuştur.”
Aynı ifadeler, 15 Ekim’de tutuklanan Aynur Aşan’ın tutukluluğa devam gerekçesinde de yer aldı. Ancak Aşan’ın tutuklandıktan sonra katıldığı ilk duruşma olduğu ve kendisine henüz iddianamenin tebliğ edilmediği de tutanaklara geçti. Aşan, duruşmada, “İddianame elime ulaştığında savunmamı hazırlayacağım” dedi.
Tutukluluk gerekçesi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak için sıralanan tutukluluğa devam gerekçelerinde ise, gizli ve açık tanık beyanlarının yanı sıra yapmış olduğu konuşmalar, basın açıklamaları yer aldı. Açık tanık Gül Tanrıverdi’nin Kışanak’ın Paris'te katledilen Sakine Cansız ile “Beraber cezaevinde kaldığı için örgüt içerisinde çok sevilen biri” olduğu yönündeki beyanları da tutukluluk halinin devamına gerekçe yapıldı.