Paris'te Kürt kadın siyasetçiler için eylem

Paris'te katledilen Kürt kadın siyasetçiler için kitlesel bir anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Üç Kürt kadını şahsında devletin baskı ve şiddetine teslim olunmadığı bir kez daha haykırıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Ocak 2022
  • 10:55

Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler için kitlesel bir eylem gerçekleştirildi.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi'nin (CDK-F) çağrısıyla 2013'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Paris’te binlerce kişi toplandı.

Korona salgını nedeniyle bu sene eylem merkezi düzeyde örgütlenmedi ve buna rağmen yine de eyleme kitlesel bir katılım gerçekleşti. Yaklaşık 2 bin Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmen işçi ve emekçiler katliamı lanetledi.

Gare du Nord önündeki gerçekleşen toplanmada en önde şehit aileleri yer aldı. Katledilen 3 Kürt kadının resmi olan ve üzerinde "Adalet karanlıkta kaldıkça Fransa suçludur" yazan pankart açıldı. Yürüyüş boyunca Kürtçe ve Fransızca “Şehid namırın”, “Jin, jiyan azadi”, “A bas regime faciste en Turquie” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından eylem alanında ise ilk olarak katledilen Cansız, Doğan ve Şaylemez şahsında tüm Kürt özgürlük mücadelesinde katledilenler için saygı duruşunda bulunuldu. Miting kürsüsünde ilk sözü şehit aileleri aldı. Kızlarının mücadelesine sahip çıkan babalar olarak suikastın aydınlatılması ve adalet arayışlarına dikkat çektiler. Fransa devletinin katili ve arkasındaki güçleri kolladığına işaret eden babalar 9 yıldır adalet mücadelesini sürdürdüklerini, kendileri yaşamasa da evlatları ve torunlarıyla bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladılar.

KONGRA-GEL Başkanı Remzi Kartal, Besime Konca’da miting de konuşmalarıyla Türk devletinin katliamlarla dolu çizgisini lanetledi ve “Sakinelerin mücadelesinin sürdüğünü” vurguladılar. Eylem konuşmaların arkasından bitirildi.

Yürüyüşe Fransız örgütlerinden PCF, PS, UCL, CNT gibi gruplar katıldı ve Filistinli tutsak George Abdallah için özgürlük kolektifi de eyleme katılan gruplar arasındaydı.Eylemde Bir-Kar “A bas la colonialisme liberte pour le peuple kurde!/ Kahrolsun sömürgecilik, Kürt halkına özgürlük!” pankartını taşıdı. Young Strugle ve SKB de kendi pankartlarıyla katıldı. ADHK ve Partizan da flamalarıyla eylemde yer aldı.

 

 

Kızıl Bayrak / Paris