İstanbul’da sağlık emekçileri iş bırakma eyleminin 2. gününde Kadıköy’de eylem yaptı ve lokma dağıttı.
“Eziyet yönetmeliğini istemiyoruz” yazılı pankart taşıyan sağlık çalışanları, yeni düzenlemeyi aile hekimliği sistemine zarar vereceğine dikkat çekti. Eylemde, “Özellere kıyak ASM’ye dayak”, “Yaşamak yaşatmak istiyoruz”, “Ebe hekim el ele hep beraber greve” ve “Bakan istifa” taleplerini içeren sloganlar yükseldi. Sağlık emekçileri, haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini belirterek, aile hekimliği sisteminin yeni yönetmelikle öldüğünü ilan ederek lokma dağıttı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu’ndan Dr. Emrah Kırımlı, eylemde yaptığı konuşmada, “Bakanın bizden hasta bakmamızı istediği süre kadar konuşacağım” diyerek Türkiye’nin tüm yerlerinde aile sağlığı merkezlerinin (ASM) kapalı olduğunu, çalışmadıklarını söyledi. Kırımlı şunları ifade etti:
“Herkes ne dediğimizi, kimin için istediğimizi biliyor. Biz hastalarımızın sağlığı için kendi emeklerimizin gasp edilmemesi için buradayız. Devam edeceğiz o bakan gidecek daha öncekiler gibi biz buradayız.”
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası’ndan Ahmet Erdem Uğurlu, Sağlık Bakanlığı’nın yönetmeliğine karşı mücadelenin süreceğini belirtti. Uğurlu, “Bakanlık sesimizi duymazsa eylemlerimiz devam edecek ve daha da büyüyecek” diyerek kararlılık mesajı verdi. “Biz haklıyız ve kazanacağız” sözleriyle de hak taleplerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Uğurlu, sağlık çalışanlarının mesleki haklarının korunması gerektiğine dikkat çekti.
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) İstanbul İl Temsilcisi Melike Sigeze, “Bizler ASM’lerde koruyucu sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Bu yeni yönetmeliği yapan bakan, ticarileşme zihniyetiyle hareket ediyor. Ne biz ticarethaneyiz, ne de hastalarımız müşteri,” diyerek sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı olduklarını ifade etti. Ayrıca Sigeze, bakanlığın toplum sağlığını tehdit eden aşı karşıtlarına karşı hiçbir yaptırım uygulamadığını belirtirken, aşı yaptırmayan aileler yüzünden sağlık çalışanlarının maaşlarının kesildiğini söyledi. Ebe ve hemşirelerin yoksulluk sınırının altında maaş aldığını belirten Sigeze, yeni yönetmeliğin bu ücretleri daha da düşüreceğini dile getirdi.
Hekim Birliği Sendikası İstanbul Şube Başkanı Janet Düzgün, “Bugün size yapılan yarın bize de yapılacak, onun için yanınızdayız” diyerek dayanışma mesajı verdi. Konuşmasında, hekimlerin geçmişte “uslu çocuk” olduklarını, yalnızca mesleklerine odaklandıklarını belirtip, “Bu bakanlık hepimizi eylemlere alıştıracak” ifadeleriyle yeni yönetmeliğin getirdiği sıkıntılara dikkat çekti. Düzgün, halkın da bu mücadelede sağlık çalışanlarının yanında olması gerektiğini vurgulayarak, “Yaşamak ve yaşatmak için tüm olumsuzluklara karşı yan yanayız” dedi. Sağlık çalışanlarının, halkın sağlığını ve özlük haklarını savunmak için sahaya inmeye zorlandığını dile getiren Düzgün, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı duracaklarını belirtti.
İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Ali Köme, hastalarına grev nedeniyle bir süre çalışmayacağını önceden bildirdiğini anlattı. Köme, “Hastalarımla Cuma günü vedalaştım, üç gün olmayacağımı söyledim. Neden diye sordular. ‘Sana ayırmam gereken zamanı artırmak için iş bırakıyorum’ dedim. Ne mutlu bana ki hepsi arkamızda olduğumuzu söylediler,” diyerek destek gördüğünü belirtti. Köme, sağlık çalışanlarının bu meydanlara vatandaşların hak ettikleri sağlık hizmeti süresini savunmak için geldiklerini vurguladı.
SES İstanbul şubeleri adına konuşan Anadolu Şube Başkanı Hatice Yayla ise, sağlıkta dönüşüm politikalarının halkın sağlık hakkını giderek zorlaştırdığını dile getirdi. Yayla, “Biz sağlıktaki dönüşüm sisteminin ölüm getireceğini yıllardır söylüyoruz. Devlet, sağlıkta dönüşümle halkın sağlık alma hakkını tamamen ortadan kaldırdı. Bir de ASM’lerde sağlık hizmetine erişim daha da zorlaştı” diyerek halkın sağlık hakkını savunma mücadelesine katılması gerektiğini ifade etti. Yayla, mevcut yönetmeliğin sağlık hizmetlerini ticarileştirdiğini ve vatandaşların da bu mücadelede yanlarında olması gerektiğini belirtti. Sağlık emekçileri, açıklamanın ardından aile hekimliği sisteminin yeni yönetmelikle öldüğünü ilan ederek lokma dağıttı. Eylem halaylarla, sloganlarla devam etti.