Sağlık emekçileri “vergide adalet” istiyor

ASM çalışanları 32. hafta eylemlerinde yeni yönetmeliğe tepki göstererek “Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine izin vermeyeceğiz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 16 Ekim 2024
  • 22:30

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları “vergide adalet” talebiyle başlattıkları eylemlerini 32 haftadır sürdürüyor. Birçok ilde ASM, sağlık müdürlükleri ve vergi daireleri önlerinde eylemler yapıldı.

Adana’da yapılan eylemde okunan açıklamada gelir dağılımındaki bozulmaların vergide adaletsizliği büyüttüğüne dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her hafta yüksek kârlarına rağmen vergi ödemeyen şirketler ilan ediliyor. Peki, soruyoruz:

Vergi affı, muafiyeti, istisnası, hibesi gibi adlarla hiç vergi ödemeyen ya da küçük miktarlarda göstermelik vergi ödeyen, yüksek kârlı ve ayrıcalıklı şirketlerin hangileri olduğu bilinmiyor mu? Bu şirketleri yıllardır kim koruyor?

Bu soruları yanıtlamayanların tercihinin, çalışanlar üzerinden toplanan doğrudan ve dolaylı vergilerle bütçe açığını kapatmak olduğunu görüyoruz.”

Açıklamanın devamında yeni yönetmeliğe ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Aile hekimliği eziyet yönetmeliğine izin vermeyeceğiz!

Aile hekimliği çalışanları her ay olduğu gibi dün de aldıkları ücretlerinin yüksek vergi kesintileri nedeniyle bir önceki aya göre nasıl daha da azaldığını görmüş oldu. Sağlık Bakanlığı geçen hafta yeni ödeme yönetmelik taslağıyla aile hekimliği çalışanlarından büyük ücret kesintileri yapmayı, iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldırmayı, mesleki bağımsızlığı yok saymayı, performans baskısıyla birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan programını basına sızdırınca çalışanların büyük tepkisiyle karşılaşmıştı.

Aile hekimliği çalışanlarının iş ve gelir güvencesini tamamen ortadan kaldıran, ücretlerini azaltan, ücret ve özlük haklarını performansa/keyfiyete göre belirleyen, hak kaybı yaratan, birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerini zayıflatan, hem halka hem sağlık çalışanına eziyete dönüşecek “Eziyet Yönetmeliği” geri çekilmelidir.

Emek-meslek örgütlerinin görüş ve önerilerinin dikkate alındığı, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirecek, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği, sağlık çalışanlarının haklarının korunduğu, tamamen kamu kaynakları ve eliyle toplumcu bir sağlık programı hayata geçirilmelidir.”

Açıklamada son olarak “%35 vergi kesintisini kabul etmiyoruz. Adaletsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi talebimizi yineliyoruz” denildi.