Muğla’da Dr. Mustafa Hürkal Tezvar'ın sağlıkta şiddet sonucu kalbi durdu ve yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam ediyor. Şiddete karşı iş bırakan sağlık emekçileri Tezvar’ın çalıştığı 12 Nolu Ortakent ASM önünde eylem yaptı.
Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Ortakent Mahallesi’ndeki 12 Nolu Aile Sağlık Merkezi önünde Aydın, Denizli, Muğla ve İzmir’den gelen yaklaşık 300 aile hekimi toplandı. Eyleme sağlık emekçileri ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de katılarak destek verdi. Eylemde sık sık “Sağlıkta şiddete son!” ve “Korkmuyoruz, susmuyoruz!” sloganları atıldı.
Muğla Tabib Odası Başkanı Dr. Çetin Erdoğdu’nun okuduğu ortak basın açıklamasında şunlar ifade edildi:
“Yine kötü bir haber bizleri bir araya getirdi. Kızgınız, üzgünüz, öfkeliyiz. Bu şiddet artık sona ersin diyoruz. Ancak ‘sağlıkta şiddetin politik bir tercih olduğu’ sürece engellenemeyeceğini de biliyoruz. Dr. Hürkal Tezvar arkadaşımız dün Ortakent Aile Sağlığı Merkezi’nde bir hasta ve yakını tarafından fiziki ve sözel şiddete maruz kalarak arrest olmuş ve şu anda yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir.”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Sağlıkta şiddet haberi duymadığımız gün neredeyse yok. Bunun tek suçlusu 30 yıldır süren sağlıkta piyasalaşma ve sağlığın ticari bir meta, hastanın müşteri olarak görüldüğü sağlık sistemidir. 3 dakikada bir randevu ile hasta bakmaya zorlanan kamu hastanesi hekimleri, 4000 nüfusu olmasına rağmen bir o kadar da misafir hastaya bakmaya zorlanan tatil yöresi aile hekimleri şiddete maruz kalıyorsa bunun sorumlusu bu sistemi kurgulayan ve angaryaları hekimlere dayatan sağlık bakanlığı ile kışkırtılmış sağlık talebinden oy devşiren iktidardır.”
“Hastalar memnun edilebilir müşteri değildir”
Erdoğdu açıklamanın sonunda şunları belirtti:
“Sayın bakan göreve başlar başlamaz ‘Birinci önceliğimiz hasta memnuniyetidir’ şeklinde talihsiz bir beyanda bulunmuştur. Bakış açısı bu olan yönetimin hekim ve sağlık çalışanlarını memnuniyet aracı olarak gördüğü ve hizmet talep edenler karşısında değersizleştirdiği aşikardır. Hastaların memnun edilebilir müşteri değil nitelikli sağlık hizmetiyle tedavi edilen vatandaşlar olduğu anlaşıldığı zaman sağlıkta şiddet ortadan kalkacaktır. Bu arada yaşam mücadelesi veren aile hekimi arkadaşları için iş bırakan aile hekimlerini mesai denetimiyle taciz eden idarecileri denetimde değil şu an burada yanımızda görmek isterdik.”