Sağlık emekçileri “Eziyet yönetmeliği”ne karşı iş bıraktı

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri “Eziyet yönetmeliği”ni protesto etmek için Türkiye genelinde üç günlük iş bırakma eylemine başladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Kasım 2024
  • 19:52

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri “Eziyet yönetmeliği”ni protesto etmek için Türkiye genelinde üç günlük iş bırakma eylemine başladı.

Birçok ilde il sağlık müdürlükleri önünde toplanan sağlık emekçileri “Eziyet yönetmeliği istemiyoruz” yazılı pankart taşıdı. 

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan eylemde ortak açıklamayı İstanbul Aile Hekimliği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç okudu. Uluç, yeni Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı sağlık çalışanlarının direncinin devam ettiğini vurgularken, Bakanlığın “Eziyet Yönetmeliği” olarak adlandırdıkları bu uygulamaya sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Uluç, geçtiğimiz ay verilen tepkilere dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Üzerinden bir ay bile geçmedi, biz yine buradayız! Bu yönetmeliğin taslağına olan tepkimizi gösterdik ve kabul edilmemesi gerektiğini söyledik. 19 Ekim’de Ankara’da 7 bin 500 kişiyle bu yönetmeliği asla kabul etmeyeceğiz diye haykırdık. Ancak Bakanlık bizi kale almadı ve yönetmeliği 30 Ekim’de Resmî Gazetede yayınladı. Bakanlığın bizim tepkilerimize kulak tıkama lüksü yoktur, çünkü bu ülkede birinci basamak sağlık hizmetini bizler veriyoruz.”

Uluç, daha önce de sağlık çalışanlarının taleplerinin dikkate alınmadığını belirterek şöyle devam etti:

“Acil nöbetleri, cumartesi nöbetleri ve en son ceza yönetmeliği bize rağmen uygulanmaya çalışıldı. Kanuna yazıldı, ancak sözleşme feshi tehdidiyle karşı karşıya kalan binlerce aile hekimi vardı. Sonuç olarak geri adım atmak zorunda kaldınız. Bu tecrübeleri hatırlatmak mı gerekiyor!”

Uluç, yeni yönetmelikteki belirli unsurlara karşı çıktıklarını net bir dille ifade etti. Yönetmeliğin sağlık çalışanlarını zorlayacak birçok şart içerdiğini söyleyen Uluç, şunları ifade etti:

“‘Emeğinizi yok sayıyoruz, temel ücretlerinizi düşürüyoruz ama imkânsız teşvik hedeflerini gerçekleştirin’ dayatmasını kabul etmiyoruz. ‘Altı ayda bir gelmeyen kişilere ulaşın, zorla sağlık hizmeti verin’ dayatmasını kabul etmiyoruz. ‘Vatandaşa sorumluluk veremedik, hastaların peşinden siz koşmak zorundasınız’ dayatmasını kabul etmiyoruz. ‘Hastayı sanki müşteri gibi memnun etmek zorundasınız’ dayatmasını kabul etmiyoruz. Matematik sınırlarını zorlayan, aklımızla ve emeğimizle dalga geçen bu formül yönetmeliğini kabul etmiyoruz.”

“Mücadelemiz sürecek!”

Ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu “Bu yönetmelik, çalışanların ücretlerine bir saldırı olduğu gibi halkın sağlık hakkına da bir saldırıdır" ifadeleriyle tepkisini dile getirdi. Sağlık sisteminde köklü değişikliklerin gerekliliğine dikkat çeken Küçükosmanoğlu, halkın nitelikli, eşit ve ücretsiz sağlık hizmetine ulaşmasının ancak birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesiyle mümkün olacağını belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) adına söz alan Nezahat Altınsoy Özen, bu yönetmeliğin işin kalitesini değil, miktarını ön plana çıkardığını belirterek, uygulamanın sağlık emekçilerinin iş güvencesini tehlikeye attığını ifade etti. Özen, "Bu yönetmelik, sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirmek bir yana, sağlık sisteminde zaten var olan sorunları büyütecek" ifadelerini kullandı.

Sağlık emekçileri, mücadelelerinin süreceğini belirterek yarın (6 Kasım) saat 11:00’de Kadıköy’de ve Perşembe günü (7 Kasım) Beşiktaş’ta toplanacaklarını duyurdular. 

Eylem boyunca “Yaşamak, yaşatmak istiyoruz”, “Susma haykır, eziyete hayır”, “Hekimlik yapmak istiyoruz”, “Bakan şaşırma sabrımızı taşırma”, “Bakan istifa” sloganları atıldı.