Sağlık emekçileri: Haklarımızı istiyoruz

SES Şişli şubesi ve Dev Sağlık-İş Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Temmuz 2023
  • 19:45

SES Şişli Şubesi ve Dev Sağlık-İş Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında “Enflasyon karşısında her gün eriyen toplu iş sözleşmesi farkları derhal ödensin” talebinde bulunuldu. Eylemde SES İşyeri temsilcisi Yaprak Kaşak Kuçat ve Dev Sağlık İşyeri temsilcisi Ali Aksu konuştu. Açıklamada “Pandemi de, depremde, her türlü olağanüstü koşulda sağlıkta şiddet altında görevlerimizi yapmaya çalışırken bir yandan da geçim derdimizi düşünmek zorunda bırakılıyoruz” denildi.

Enflasyon karşısında ücretlerinin eridiğini ve giderek yoksullaştıklarını belirten Aksu devamında şunları söyledi:

“Bugün bir araya gelmemize vesile olan toplu iş sözleşmesinin geriye dönük oluşturduğu ücretler hâlâ ödenmedi. 9 Mayıs'ta imzalanan toplu iş sözleşmesi sırasında geriye dönük toplam tutar yaklaşık 3.157 dolar iken bugün 2.300 dolar bandında. Üstelik bu geriye dönük ödemelerde yaşanan gecikme dışında ayrıca kendi içinde de adaletsizlik barındırmaktadır. İstanbul'da hemen hemen bütün kurumlarda IKIR aracılığıyla işe başlayan sağlık işçilerine yatırılmış, 696 sayılı KHK ile kadroya alınan işçilere yatırılmamıştır. Bizim hastanemizin de içinde bulunduğu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 5 nolu başkanlığa bağlı hastanelerde henüz hiçbir sağlık çalışanına hiçbir ödeme yapılmamıştır. Ödeme süresi uzadıkça yoksullaşıyoruz.”

Kuçat ise yaptığı konuşmada TÜİK verilerinin gerçekliği yansıtmadığını belirterek şunları söyledi:

“En düşük kamu emekçisi maaşı temmuz ayı itibari ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

Her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir. Gelir vergisi birinci dilim oranı yüzde 15 ten yüzde 10'a düşürülmeli, yoksulluk sınırına kadar olan sabitlenmelidir. Maaşlar-ücretler birinci vergi diliminde olmalı, seçim öncesi verilen kira yardımı, mülakatın kaldırılması sözlerinin gereği zamana yayılmadan hemen yerine getirilmelidir.”