Sağlık emekçileri TİS taleplerini açıkladı

Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan SES üyesi sağlık emekçileri TİS taleplerini açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Temmuz 2023
  • 21:30

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde taleplerine ilişkin Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimlik önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada konuşan SES İzmir Şubesi Erkan Batmaz, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yetki almalarına karşın yetkilerinin gasp edildiğini hatırlattı.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin uzun zamandan beri liyakatsiz yöneticilerin kanuna ve mevzuata aykırı işlemleri ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Batmaz SES çatısı altında örgütlenmeye devam ettiklerini belirtti.

Ekonomik krizin gün geçtikte kendisini ağır bir şekilde hissettirdiğini kaydeden Batmaz sağlık emekçilerinin TİS taleplerini şöyle sıraladı:

“* Performans, ek ödeme, taban, teşvik değil, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz.

* Grevli toplu sözleşmeli, özgür pazarlık hakkı içeren sendika yasası çıkarılsın,

* Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak tüm emekçilere ödensin ve geçmiş yılları da kapsasın

* Nöbet, icap ve fazla çalışma ücretleri 2 kat arttırılsın

* Üniversite hastanelerinde de çalışanlara tayin hakkı verilsin,

* Sağlık emekçilerine yönelik şiddetin son bulması için “şiddet üreten sağlık sistemi” değişsin,

* Sağlık ve sosyal hizmetler alanında OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdam edilerek, sözleşmeli tüm çalışanlar 657 4/a kapsamına alınsın.

* Kamu sağlık hizmeti verilen ASM’lerde her türlü giderler devlet tarafından karşılansın,

* Haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.

* 0-3 yaş çocukları da kapsayacak şekilde ücretsiz, 7/24 hizmet veren, nitelikli ve anadilinde çocuk bakım merkezleri ve kreşlerin oluşturulması güvence altına alınmalıdır.

* Ücretli doğum izni artırılmalıdır, kadınlar için doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra altı ay ücretli doğum izni verilmelidir.”