Şırnak’ın Uludere ilçesinde bağlı Roboskî köyünde TSK'ya bağlı savaş uçakları tarafından gerçekleşen bombalı saldırıda 19’u çocuk 34 kişi yaşamını yitirdi. Katliamın üzerinden 10 yıl geçerken, yaşamını yitirenleri anmak ve faillerin yargılanması talebiyle birçok kentte basın açıklaması düzenlendi.
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri Aralık ayında yaşanan katliamlarda hayatını kaybedenler için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada Maraş, 19 Aralık ve Roboski katliamlarının sorumlularının göstermelik davalarda yargılandığı belirtildi. İnsanlık dışı uygulamaları yok saymanın, unutturmanın ya da üstünü kapatmanın mümkün olmadığının altı çizilen açıklamada “Sadece geçmişle değil, bugün yaşananlarla da yüzleşmek, hakikatleri ortaya çıkarmak vazgeçmeyeceğimiz bir amaçtır. 19 Aralık, Maraş ve Roboskî katliamlarının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Van’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Perihan AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamanın yapılacağı alana katliamda yaşamını yitirenlerin hikayeleri ve fotoğraflarının bulunduğu çerçeveler ile birer karanfil bırakıldı. “Roboskî'yi unutma, unutturma” pankartının yer aldığı açıklamada basın metnini DBP Parti Meclisi üyesi Ejder Ekinci okudu.
Amed Emek ve Demokrasi Platformu ise Kayapınar ilçesinde bulunan Rojava Parkı’nda anma gerçekleştirdi. Basın metnini Türkiye Devrimci Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilcisi ve Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Hayri Eroğlu okudu. Eroğlu şunları ifade etti:
“Katliam tarihinden bugüne kadar Roboskîliler üzerindeki baskı ve şiddet, kesintisiz bir şekilde sürdü. Adalete erişim talepleri her seferinde zulümle karşılık bulan Roboskîlilerin yaşadığı bu bölgede, 10 yıllık zaman süresince askeri operasyonlar nedeniyle güvenlik güçlerinin bombalama faaliyetleri devam etti. Bu bombalamalar nedeniyle Roboskî sakinlerinin köy dışındaki yaşam alanları ciddi anlamda sınırlandırıldı. Yine Roboskî ve bölgenin birçok yerinde yasaklanan yaylalar ve ilan edilen özel güvenlik bölgeleri ile köylülerin ekonomik yaşamına büyük zararlar verildi. Yakınlarını kaybedenlerin yakınları aleyhine haksız ve hukuksuz davalar açıldı. Roboskî halkının sözcülerinden Veli Encü bugün böyle davalardan biri sebebiyle halen tutuklu bulunmaktadır.”
Urfa Emek ve Demokrasi Platformu’nun yaptığı eylem katliamda yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Eylemde konuşan KESK Urfa Şubeler Platformu dönem Sözcüsü Eylem Salar, cezasızlığa dikkati çekerek sorumluların yargılanması çağrısında bulundu.
HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, katliamı kınayarak, “Türkiye tarihi, katliamlar tarihi. Maraş katliamının yıl dönümü, Maraş'ta da Roboskî'de olduğu gibi katiller yargılanmadı” dedi.
HDP Adana İl Örgütü ve İHD Adana Şubesi de, “Roboskî'yi unutmadık, unutturmayacağız. Hesap soracağız” şiarıyla bir araya geldi. Katledilenler için karanfillerin bırakıldığı eylemde mücadelenin süreceği vurgulandı. Tüm sorumlular tespit edilene kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.
HDP Mardin İl Örgütü ile İHD Mardin Şubesi, katliamın yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. HDP il binası önünde yapılan basın açıklamasında, HDP Milletvekili Pero Dündar ve İl Eşbaşkanı Salih Kuday konuştu. Açıklamada, Roboski'ye adalet sağlanana kadar hesap sormaya devam edileceği vurgulandı. İHD Mardin Şubesi de İl binasında açıklama yaparak, katliamın faillerinin açığa çıkarılması çağrısında bulundu.
Diyarbakır, Van, Urfa, Mardin, Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Hakkari, Kars, Muş, Siirt ve Şırnak baroları ortak yazılı açıklamasının yanı sıra Ankara’da İHD yaptığı yazılı açıklamada “Hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin” çağrısı yapıldı.
Ankara’da Roboski anması polis engellemesiyle karşılaştı. Roboski İçin Adalet Girişimi üyeleri polisin engellemesine rağmen İHD Ankara Şube önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Katiller bulunsun Roboski, bir daha asla” pankartının açıldığı eylemde, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da yer aldı. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen tarafından yapılan konuşmada, katliamın aydınlatılmasının yargı eliyle nasıl önüne geçildiği hatırlatıldı. Devamında “Roboskili aileler 9 Nisan 2021’de AYM’ye yeniden başvurdu. 10 yıldır; bir köy, bir halk, bir toplum hep birlikte adaleti arıyoruz. O geceden bugüne hukuk ve adalet yok, ancak cezasızlık politikası; hakim bir devlet anlayışı olarak devam ediyor” diyen Çevirmen, sonrasında adaletin mutlaka geleceği ve sorumluların hesap vereceği vurgusuyla şu ifadeleri kullandı:
“Roboski’de bir katliam yapılmıştır ve insanlığa karşı bir suç işlenmiştir. Sorumlular mutlaka ortaya çıkacaktır. Her toplumun hafızası vardır. Ne kadar saklama ve inkâr yoluna gidilse de bu hafıza hem barış hem de adaleti talep ediyor. Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyecektir.”
HDP’li vekil Gergerlioğlu da polis yasağını teşhir ederek “Bu kadar yasaları hukuku ayaklar altına almak Ankara Emniyeti’nin yapabileceği bir iştir” dedi. Gergerlioğlu, katliamın aydınlatılması için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.