"Roboski'yi unutmayacağız!"

İzmir'de Roboski Katliamı'nın 9 yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen eylemde katliam lanetlendi. Katillerden hesap sormak için "ortak ve birlikte mücadele" çağrısı yükseltildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Aralık 2020
  • 08:30

Roboski Katliamı’nın 9. yılı dolayısıyla İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla eylem yapıldı.

Saat 16.00’da Kıbrıs şehitleri caddesinde toplanılan eylemde, basın açıklamasına geçilmeden önce polisler tarafından saldırıya uğrayan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğu söz alarak ülkede yaşanan haksız hukuksuz uygulamaları teşhir etti. Artan polis şiddetine değinen Piroğlu, “Maraş, Suruç, 10 Ekim, Roboski tüm bu katliamların sorumluları hesap verecek. AKP iktidarı kaybediyor, kaybettikçe saldırıyor” katliamların hesabını sormak için sokaklarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Ardından Roboski’de katledilenler şahsında devlet terörü sonucu hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. Basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal okudu.

“9 yılda bir arpa boyu yol alınmadı”

Roboski’de oğlunu kaybeden babanın sözleriyle başlayan açıklama şöyle devam etti:

“Tam dokuz yıl geçti… dokuz yıl önce, Roboski’de çoğu 15-20 yaşları arasındaki 34 yurttaşımız savaş uçakları ile katledildi! Katliamın sorumlularının açığa çıkarılıp yargılanması için aradan geçen dokuz yılda bir arpa boyu yol alınmadı. Söz konusu iktidara yönelik herhangi bir açıklama olunca mesaiyi bile beklemeden, Pazar günü hızla harekete geçen yargının Roboski, 10 Ekim gibi katliamlarda yerinde sayması suçluların korunduğunu düşündürüyor. Sorumluların korunduğunu, örtbas etmek ve unutturmak istediklerini görüyoruz.”

“Cezasızlık ve örtbas etmeye karşı mücadele”

“Barışın ve adaletin filizlenmesinin yolu, savaşın ve katliamların bu topraklara ektiği acılarla sahici biçimde yüzleşebilmekle mümkündür” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, yeni katliamların önüne geçmek, insanlığın ortak değerlerine hayat verebilmek için cezasızlık ve örtbas etme politikalarına karşı güçlü bir mücadelenin zorunluğu olduğu vurgulandı.

“Roboski’de yoksul Kürt köylülerini katledenler, bugün geride kalanları şiddetle, baskılarla, tutuklamalarla terbiye etmeye çalışıyor” diye devam eden açıklamada; darbelerin, savaşların ve ekonomik krizlerin bedelinin yoksullaştırılmış halka ve emekçilere ödettirildiğine şöyle işaret edildi:

“Savaş naraları atanların çocukları zenginliklerine zenginlik katarken, yoksul halkımızın çocuklarının kanı akıtıldı. Eğer bu gidişata dur demezsek, savaşa karşı barıştan şovenizme, ırkçılığa karşı halkların kardeşliğinden yana saf tutmazsak, herkes için en kutsal hak olan yaşam hakkını bugün yüksek sesle savunmazsak yarın omuzlarımızda korkularımızdan daha ağır bir yükü taşımamız kaçınılmaz olacak.”

“Halkların birlikte yaşama umudu için…”

Açıklamanın devamında, komuta kademesinden bakanlara, bürokratlara dek, katliamda payı olabilecek herkesin “soruşturulması, yargı önüne çıkarılması ve halka karşı işledikleri bu insanlık suçunun hesabının sorulması” çağrısı yapıldı. “Ancak AKP iktidarının böyle bir niyetinin olmadığını biliyoruz” diye devam eden açıklama, Roboski Katliamı’nın unutturulmayacağı ifade edilerek “Halkların birlikte yaşama umudunu yok etmeye çalışanlara karşı ortak ve birlikte mücadele çağrısı” ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İzmir