Türkiye kapitalizminin krizinin ağırlaştırdığı hayat pahalılığı emekçileri daha fazla sefalete sürüklüyor. Hayat pahalılığına son verme gibi bir derdi bulunmayan sermaye ve AKP iktidarı, çeşitli ürünlerden alınan vergilerde indirime giderek tüketimi teşvik etmeye çalışsa da tüketimde ve perakende satışlarda “canlanma” olmuyor.
Son olarak açıklanan Nisan ayı perakende satış endeksleri, “canlanma”nın aksine daha fazla kötüye gidişe işaret etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan istatistiklere göre, perakende satış hacmi Nisan ayında geçen yıla kıyasla %6,9 azaldı. Bir önceki aya kıyasla da %1,8 düşüş kaydedildi.
Yıllık kıyaslamaya göre gıda dışı satışlar %7,1, otomotiv yakıtı satışları %11,6 azalırken, gıda, içecek ve tütün satışında %2,9 düşüş yaşandı. Gıda dışı satışlarda en fazla düşüş elektrikli eşya ve mobilya endeksinde oldu. Endeks yıllık %22,4 düştü.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlara göre yapılan aylık kıyaslamada da alt endekslerde paralel düşüşler kaydedildi. Gıda, içecek ve tütün endeksi %1,8, gıda dışı ürünler %1, otomotiv yakıtı %4,6 düştü. Gıda dışı ürünler içerisinde en fazla düşüş %5,8 ile elektrikli eşya ve mobilyada oldu.
Bununla birlikte fiyatlardaki artışın etkisiyle perakende ticarette elde edilen ciro hem aylık hem yıllık bazda arttı. Ciro, 2018 Nisan ayına kıyasla %13,3, 2019 Mart’ına kıyasla %0,2 arttı.