“Pandora Belgeleri”:

Milyarları aklayan sahte kuruluşların gerçek sahipleri…

“Bugüne kadarki en büyük veri sızıntısı” olarak tanımlanan “Pandora Belgeleri”, vergi cennetlerindeki 27 binden fazla sahte şirket, vakıf, tröst vb. kuruluşun gerçek sahiplerine ışık tutuyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Ekim 2021
  • 23:40

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Komisyonu, dünyanın dört bir yanından yüzlerce politikacının ve diğer ünlülerin “suçları” hakkında bir kez daha “sarsıcı” belgeler sızdırdı. Buna göre, 35 eski ve mevcut devlet başkanının yanı sıra yaklaşık 100 ülkeden 330’dan fazla politikacı ve yetkili, “geçersiz tröstler, vakıflar ve şirketlerin yardımıyla” varlıklara yatırım yaptı. Belgelerin, isimsiz bir kaynaktan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Komisyonu’na (ICIJ) sızdırıldığı ileri sürülüyor.

“Pandora Belgeleri” araştırmasına 117 ülkedeki 150 medya kuruluşundan 600’den fazla gazeteci katıldı. Bu medya kuruluşları arasında Washington Post, Guardian, Indian Express, Le Monde ve Aftenposten, NDR, WDR ve Süddeutscher Zeitung muhabirleri de dahil oldu. Araştırmanın sonuçları Pazar akşamı dünya çapında yayınlandı.

11,9 milyondan fazla belgenin yer aldığı “Pandora Belgeleri”, “gölge” finans merkezleri dünyasından büyük bir veri sızıntısıdır. 27 binden fazla denizaşırı şirketin gerçek sahiplerine ışık tuttu. Veriler politikacıları, süper zenginleri, oligarkları, suçluları ve ünlüleri içeriyor. Kağıt üstündeki şirketlerden ve tröstlerden gelen kuruluş mektuplarını, e-postaları, hesapları ve diğer belgeleri içeriyor. Bu tür şirket ve kuruluşlar, “yasalara uygun” biçimde kara para aklama, vergi kaçakçılığı veya vergi yapılandırmasına hizmet ediyor.

Veri seti, anonim bir kaynaktan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’na (ICIJ) sızdırıldı. Panama Belgeleri, Cennet Belgeleri ve Lüksemburg Sızıntıları dahil olmak üzere gölge finans merkezleri hakkında küresel araştırmalar yürüten ICIJ, verileri ortak medya ile paylaştı ve araştırmayı koordine etti.

***

Belgelere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir offshore şirketi aracılığıyla Monaco’da yaklaşık 3,5 milyon avro değerinde lüks bir daireyi kaptığı söyleniyor. Belgede ayrıca 40’tan fazla Rus oligark dahil 130’dan fazla milyarder var. Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ve eşi Cherie’nin de Londra’nın merkezinde multi-milyon dolarlık bir mülkü ele geçirdikleri söyleniyor. Blair, 2017 yılında bir posta kutusu şirketini satın alarak Londra’da 7,5 milyon avro değerinde bir mülk satın aldı. Veriler, Blairler’in emlak devir vergisinde 300 bin avrodan fazla tasarruf ettiğini gösteriyor.

Ürdün Kralı II. Abdullah, birkaç “naylon şirket” aracılığıyla Birleşik Krallık ve ABD’de 100 milyon doların üzerinde gayrimenkul satın aldı. Çek Başbakanı Andrej Babis, benzer bir dizi şirket aracılığıyla bir Fransız şatosu ve üç hektarlık arazi satın aldı. Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın, Panama’da varlığı önceden bilinmeyen bir vakıftan yararlandığı sanılıyor. İlham Aliyev’in aile üyeleri de gizli belgelerde yer alıyor. O ve aile üyeleri, mektup kutusu şirketleri aracılığıyla İngiltere’de 550 milyon avrodan fazla mülk satın aldı. Belgelerde Alman model Claudia Schiffer, Beatles grubunun üyesi Ringo Starr ve pop yıldızı Shakira gibi birçok ünlü isim yer alıyor.

Kaynak: Tagesschau