Pakdemir’e göre “yangınlar afet”

Pakdemirli orman yangınlarına müdahalede yeterli sayıda araç ve personele sahip olduklarını iddia ederken sıkıntının yangınların faillerini bulmakta olduğunu öne sürdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ağustos 2020
  • 18:08

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli artan orman yangınlarına ilişkin verilen soru önergesine “yanlışımız yok” cevabı verdi. Giresun'da doğanın rant uğruna talan edilmesi sonucu kaçınılmaz olarak yaşanan sel felaketinin ardından “süper güç de olsanız, önleyemezsiniz” diyen Pakdemirli orman yangınları noktasında da sorumlulukları olmadığını iddia etti.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, ormanlık alanlarda artan yangın vakaları meclisin gündemine geldi. CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede 2002 yılında 1457, 2017 yılında 2411, 2018 yılında 2167 ve 2018 yılında 2688 yangın çıktığı belirtilerek 2002 yılına göre %100'e varan artış kaydeden orman yangınlarına dikkat çekildi. Önergede 2018 yılına göre faili meçhul olan orman yangınlarındaki artışın %35 olduğu bildirildi.

“Yanlışımız yok”

Pakdemirli'nin soru önergesine verdiği yanıt ise “yanlışımız yok” oldu. Pakdemirli orman yangınlarına müdahalede yeterli sayıda araç ve personele sahip olduklarını iddia ederken sıkıntının yangınların faillerini bulmakta olduğunu öne sürdü. “Orman yangınları çok yüksek sıcaklıklara çıkmakta ve çok büyük alanlarda etkili olabilmektedir. Bu kadar büyük alanlarda etkili olan yangınlarda bazen yangının başlangıç yerindeki bulgular ve delillerin yanması sebebi ile sebep ve fail tespitinde zorluklar yaşanmaktadır” dedi.

Giresun’da yaşanan selin sorumluluğunu doğaya atan AKP zihniyeti orman yangınlarında da aynı yola başvurdu. Orman yangınları meteorolojiyle ilişkilendirildi. “Bakanlığımızın yangınların önlenmesi, çıkan yangınların erken tespiti ile etkin müdahalesi ve yanan alanların rehabilitasyonu içeren temel stratejisi ve üretilen politikalarda yanlışlık bulunmamaktadır” denildi. Pekdemir ayrıca “Orman yangınları tüm dünyada afet olarak kabul edilmektedir” diyerek bakanlığın sorumluluk alanının üzerinden atlamış oldu.

Yangınlar özel şirket helikopterleri ile “söndürülüyor”

Geçtiğimiz sene yaz aylarında da orman yangınları gündeme gelmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın daha ucuz ve etkili olmasına rağmen THY uçakları yerine daha yüksek fiyatla ve küçük oldukları için daha az etkili olan özel şirket helikopterleri ile anlaşmıştı. Temmuz ayında Muğla’da çıkan yangın 20 saatte söndürülebilmişti. THY'nın uçakları ile ücretsiz olarak teklif ettiği yardım talebinin geri çevrilmesi, turizm sektörüne rant alanları yaratıldığı tartışmalarını gündeme getirmişti.