Ortadoğu’da tırmanan gerilime AKP’den “barış ve istikrar” demagojisi

Bölgedeki savaş ve saldırganlık hamlelerine Libya üzerinden yenilerini ekleyen AKP iktidarı, ABD’nin saldırısı sonrası “istikrar”, “barış” demagojilerine başvurdu, “karşı olduklarını” iddia ettikleri saldırıyı kınamaktan imtina etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ocak 2020
  • 20:32

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin de içerisinde yer aldığı konvoya saldırısı ile bölgede tırmanan gerilim AKP iktidarının da başlıca gündemine oturdu. Dinci-faşist AKP-MHP koalisyonunun dün meclisten geçirdiği Libya’daki savaşı büyütmeye yönelik hamlesi bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, ABD-İran gerilimi üzerinden ikiyüzlü “istikrar” ve “barış” söylemleri de AKP şeflerince ortaya atılmaya başlandı.

Son gelişmelere ilişkin Erdoğan ve AKP’si tarafından ilk resmi açıklama Dışişleri Bakanlığı’ndan yapıldı. ABD’nin saldırısını açıktan kınanma cesareti dahi gösterilemeyen açıklamada, bölgedeki ülkelere her türlü dış müdahale için çaba harcayan, dinci-gerici ve mezhepçiliği kışkırtan AKP iktidarı “Türkiye’nin dış müdahalelere, suikastlere ve mezhepçi politikalara her zaman karşı olduğu” yalanına yer verdi.

“Bölgede tırmanan ABD-İran gerginliğinden derin endişe duyuyoruz” ifadelerinin kullanıldığı açıklama, tüm taraflar “sağduyu ve itidal içinde hareket etmeye, bölgemizin barış ve istikrarını tehlikeye atacak tek taraflı adımlardan kaçınmaya ve diplomasiye öncelik vermeye” çağrılarak son buldu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de benzer yönde vurgularla açıklama yaparak “bölge istikrarını tehdit eden uygulamalara karşı oldukları demagojisini sürdürdü.

Savaş politikalarının sorumluları toplandı

Akşam saatlerinde AKP şefleri “güvenlik zirvesi” adı altında bir araya geldi. Türkiye’nin bölgedeki savaşların bataklığına sürüklenmesinin baş sorumlularının bir araya geldiği toplantıya ilişkin açıklama, AKP şefi Erdoğan’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan geldi. Bölgedeki son gelişmeler dolayısıyla düzenlenen toplantının İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde gerçekleştiği belirtildi.

“Toplantıda Irak'ta yaşanan son gelişmeler, ABD- İran gerginliği, Libya ve Suriye'deki son durumlar bütün boyutlarıyla ele alındı” diyen Altun, “barış ve istikrar” demagojisini tekrarladı.

Toplantıya AKP şefi T. Erdoğan’ın yanı sıra yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AKP genel başkan yardımcısı Mahir Ünal, AKP Grup Başkanvekili M. Emin Akbaşoğlu, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı Hakan Fidan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.

Öte yandan gelişmelere ilişkin bugün Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Görüşmenin Macron’un talebi üzerine gerçekleştiğini açıklayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “Libya ve Suriye başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alınmıştır” ifadelerini kullandı.