Ortaca’da kayyım protestosu

Ortaca Emek ve Demokrasi Platformu bugün (7 Haziran) saat 18.30'da Ortaca Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla "Kayyum halkın iradesine müdahaledir, kabul edilemez!" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Haziran 2024
  • 22:08

Ortaca Emek ve Demokrasi Platformu bugün (7 Haziran) saat 18.30'da Ortaca Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla "Kayyum halkın iradesine müdahaledir, kabul edilemez!" dedi.

Basın metnini Disk Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Aydın Ağlamaz okudu. Eylemde "Halkın iradesi gasp edilemez!”, “Kayyum darbedir!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!" sloganları atıldı.

3 Haziran 2024 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın Hakkari’de seçilmiş Belediye Başkanı’nı görevden alarak yerine Vali’yi kayyum atandığı belirtilen açıklamada kararın siyasi olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Seçimlerden sonra normalleşme, yumuşama söylemlerinin ardından Hakkari belediyesine kayyum atanması, bu sürecin iktidar tarafından, halkın demokratik kazanımlarına müdahale için güç ve zaman kazanmanın dayanağı olarak kullanmaya çalıştığını ortaya koyuyor. 

Hakkari belediyesine kayyum atanması sadece Hakkari halkının değil, bütün Türkiye halkının demokratik iradesinin gasp edilmesi girişimidir.

Hakkari belediye başkanı hakkında alınan karar; kapatma davalarından, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ve bütün belediyelere kayyum atanmasına varana kadar Kürt halkına ve ülkedeki demokrasi güçlerine yönelik bir tehdit de içermektedir.”

Açıklamanın sonunda şunlar vurgulandı:

“İktidarın seçimle alamadığını, kayyumla el koyma siyasetini reddediyoruz. Halkın, işe, ekmeğe, adalete, barışa kardeşliğe, insanca yaşama ihtiyacı var. Baskıya, zulme, sömürüye karnımız tok, yeter artık.  Bizler, işçiler, emekçiler, emekliler, insan hakları savunucuları olarak, gerçekten halk iradesinin egemen olduğu demokratik bir ülke, adalet, barış, kardeşlik içinde insanca yaşam için hep birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.

Bu çerçevede, siyasi iktidarı kayyum uygulamalarından vazgeçmeye; Hakkari’de ve tüm ülkede halkın sandıktan çıkardığı demokratik iradesine saygı duymaya çağırıyoruz.”

Kızıl Bayrak / Ortaca