Marmara Denizi’ni kaplayan müsilaja dair kalıcı bir çözüm bulanamamışken nedenleri da belirginleşti. TBMM İklim Değişikliği Komisyonu’nda sunum yapan Doğa Koruma Merkezi Başkanı Uğur Zeydanlı da Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununun bir nedeninin tarımsal atıklar olmasının yanı sıra bir başka nedeninin ormanların kaybedilmiş olduğunu ifade etti.
Sarp Sağkal’ın BirGün’de yer alan haberine göre Marmara Denizi’nde müsilajın nedenleriyle ilgili çalışma yapan ODTÜ Bilim Gemisi’ndeki görevlilerle görüştüğünü aktaran Zeydanlı, Marmara’daki kirliliğin üçte birinin bu atıklardan kaynaklandığını aktararak kıyı bölgelerindeki ormanlar korunsaydı saman, gübre, yaprak, ot gibi bu atıkların akışının engellenebileceğini söyledi.
Müsilajın temizlenmesi için bir masraf yapılacağını belirten Zeydanlı şu öneriyi sundu:
“Onun bedeli bize ne olacak? Birtakım önleyici tedbirleri almak hep bir maliyet gibi gözüküyor ama bunları almadığınızda yirmi yıl sonra, otuz yıl sonra yaptığınız harcamaların maliyeti çok daha yüksek oluyor. Ormanlarımızı bu şekilde yönetmemizin çok önemli olduğunu düşünüyorum.”