Örgün eğitimde hafızlık eğitimi yaygınlaştırılıyor

MEB ve Diyanet ortaklığıyla hayata geçirilen, ‘Hafızlık Projesi’ kapsamına alınan ortaokul sayısı 195’e ulaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ağustos 2020
  • 21:15

AKP iktidarı yüksek sesle dillendirdiği “dindar nesil” niyetini somut adımlarla hayata geçiriyor. MEB ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak yürüttüğü projeler ile gericiliği yaymaya devam ediyor. Geçen sene imzalanan ve örgün eğitime İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip Liseleri kapsamında “hafızlık eğitimi” uygulamasını getiren MEB-Diyanet ortak projesi olan “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Protokolü” kapsamındaki okul sayısı arttı.

Proje kapsamındaki okul sayısı 195 oldu

BirGün'ün haberine göre söz konusu projenin kapsamındaki ortaokul sayısı 53 yükselerek 195'e ulaştı. “A, B, C” harfleri altında üç kategoriye ayrılan okullara bu sene “YB” (Yeni başlayanlar) kategorisi eklendi. YB kategorisindeki okulların ise 30'u İstanbul, 10'u Ankara ve 4'ü ise İzmir'de bulunuyor.

Ders müfredatı Kuran eğitime göre düzenlendi

MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün internet adresinde ise “hafızlık eğitimi” konusunda söz konusu projelerin ayrıntıları bulunuyor. Projenin tanıtımı için hazırlanan sunumda hafızlık eğitime erken yaşlarda başlanılmasının öğrenmeyi kolay ve kalıcı hale getirdiği iddia edilirken projenin amacının “Milli, manevi, ahlaki, kültürel ve insani değerlerin içselleştirilmesinde Kuran ayetlerinin anlamından ve hafızlık eğitiminin kazanımlarından yararlanılması” ve “Öğrencilerin okul ortamından, aileden ve sosyal çevreden uzun süre uzak kalmadan örgün eğitimden azami düzeyde yararlanarak hafızlık eğitimi almaları” olduğu belirtildi.

Projede bir yıl okul dondurma ve yatılı öğrenim

Ayrıca altıncı sınıfta Türkçe, sosyal bilimler ve matematik dersi alacak öğrencilerin hafızlık eğitimi için kayıtları dondurarak bir yıl boyunca Kuran eğitimine alınması kararlaştırıldı. Bu okulların ders müfredatı, ‘Kuran eğitimine göre’ yeniden düzenlendi. Geçen sene imzalan protokole ilişkin yayınlanan kitapçıkta.”6. sınıfın dersleri 7. sınıfa nazaran daha kolaydır. Öğrenci ayrıldığı süre içindeki eğitim açığını daha kolay kapatabilmektedir” denilmişti.

MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz'ın o dönem proje tanıtımı olarak yaptığı sunumda “Yaş grubunun 11-13 olması Kuran hıfzı için daha uygundur. Kız çocuklarının bu devrede hafızlık yapmaları daha kolaydır” demişti. Ayrıca proje kapsamındaki imam hatip ortaokullarının yatılı olamsı gerektiği ifade edilmiş “Hafızlık eğitiminde işbirliği yapılan Kuran kursu öğreticileri bu konuda mahareti ve yüreği olanlardan seçilmelidir” demişti.