Ankara, Adıyaman, Diyarbakır ve İstanbul’da yapılan açıklamalarda yeni eğitim-öğretim yılının çözülmeyi bekleyen sorunlarla başladığı belirtilerek, eğitim hizmetinin herkes için eşit, parasız, nitelikli ve ulaşılabilir olması gerektiği vurgulandı.
İstanbul’da Alevi örgütleriyle birlikte İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan eylemde “Zorunlu din derslerine hayır! ÇEDES Projesi iptal edilsin!” yazılı pankart açıldı. ÇEDES projesinin teşhir edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Eğitim sistemi her şeyden önce bilimsel ve laik olmalıdır. Eğitimde laiklik, Alevilerin vazgeçemeyeceği bir ilkesel duruştur. Çünkü ancak laik bir eğitim ve yaşam biçimiyle inançlar, düşünceler, kültürler özgürce kendini ifade edebilir. Laiklik ilkesiyle inançlar kendi kurallarını, geleneklerini sürdürebilme olanağına sahip olabilirler.
Laik eğitim; önemli toplumsal işlevi olan dinin kötüye kullanılmasını ve sömürülmesine karşı önlemler üretmektir.
Laik eğitim; dinsel inançların varlığı ve özgürlüğü için bir güvencedir. Laik eğitimin ilkesi, ‘başkalarının inançlarına, düşüncelerine saygılı olmayı öğretir.’
Laik eğitim; temel öğe nesnelliktir. Öğrencilere önyargılarla gerçeğe ulaşılamayacağını anlatır.
Laik eğitim; toplumcu ve demokratiktir. Laik eğitim aynı zamanda toplumsal barışın ve birliğin vazgeçilmez gereğidir.
Eğitim kamusal bir haktır. Herkese eşit, ulaşılabilir, fırsat eşitliğine dayalı, aklın ve bilimin kontrolünde, çağdaş, parasız, bilimsel, laik ve anadilde olmalıdır. Müfredatı ayrımcı, cinsiyetçi, ırkçı ve gerici olmamalıdır.
Bu gerçeklik ile halkımızı asimilasyon politikalarına, eğitimdeki zorunlu din dersi zulmüne, eğitimdeki gerici ve çağdışı uygulamalara karşı Laik-Bilimsel-Demokratik-Eğitim için halkımızı duyarlı olmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.”
İHD: Parasız, nitelikli, bilimsel, anadilinde eğitim haktır!
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, eğitim alanında yaşanan sorunlara dair dernek binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. “2023-2024 Eğitim yılında eğitim hakkı tehlikede!” pankartının asıldığı toplantıda basın metnini okuyan Oya Ersoy, eğitimdeki eşitsizliklere dikkat çekti. Ekonomik krizde bu eşitsizliğin daha da derinleştiğini söylen Ersoy, okul masraflarının yüzde 120 artığını aktardı. Ayrımcılığın sınıflara kadar girdiğine ve anadilde eğitim hakkının yok sayıldığına dikkati çeken Ersoy, eşit, parasız ve nitelikli eğitim talebinde bulundu. Ersoy, eğitim alanındaki sorunların AKP döneminde “devasalaştığını” da sözlerine ekledi.
Ersoy, son olarak şu şekilde eğitim alanındaki talepleri sıraladı:
“Parasız, nitelikli, bilimsel, anadilinde eğitim haktır. Çocukların temel hak ve özgürlükleri, eğitim süreçlerinin her anında, eğitim ortamlarının her köşesinde gerçekleşmelidir. Eğitime erişimde kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajlarını ortadan kaldıracak politikalar derhal uygulanmalıdır. Çocukların, ailelerinin ekonomik şartları ne olursa olsun sağlıklı beslenmesi ve eşit, nitelikli eğitim alma hakları vardır. Eğitim harcamalarının tamamı devlet tarafından karşılanmalı, bütün eğitim kademelerinde öğrencilere ücretsiz yemek hizmeti sunulmalıdır.”