ODTÜ kampüsünden geçecek yol için 8 Eylül 2017 tarihinde polis ablukası altında gerçekleşen ağaç katliamı nedeniyle dönemin büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü Verşan Kök hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
Söz konusu yol inşası nedeniyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından açılan davada Ankara 9. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararına hükmetmişti.
Bu kararın ardından Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ODTÜ Rektörü Verşan Kök hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
“Bu tahribatı yaratanlardan hesap sormalıyız”
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, karara ilişkin yazılı açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Adalet bir kez daha geç geldi ve ODTÜ’de binlerce ağaç bir gecede katledildi. 110 metrelik yolun açıldığı ormanlık alanda ODTÜ o gece yüksek yoğunluklu bir savaş ortamını yaşadı. Yüzlerce iş makinesi, kamyonlar, çevik kuvvet eşliğinde ODTÜ’yü, ekolojik bütünlüğümüzü kentimizi ve yaşamlarımızı tahrip etti. Şimdi neredeyse iki yıl sonra gelen adalet haklılığımızı bir kez daha ortaya koydu ama o gece ODTÜ’de 80 milyonun gözü önünde işlenen katliamdaki acılarımızı dindiremedi. Şimdi bu tahribatı yaratanlardan hesap sormak ve ODTÜ’de iyileştirici uygulamalar yapmak zorunluluğumuzdur. ODTÜ ormanında telafisi mümkün olmayan zararlar veren Verşan Kök ve Melih Gökçek hakkında bir kez daha suç duyurusunda bulunduk.”
“Proje durdurulmalı, alan ağaçlandırılmalı”
Söz konusu proje kapsamında yolun bir bölümü inşa edilirken, tünel çalışmalarına geçilmemişti. Karar sonrası Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklamada talepler şöyle sıralanmıştı:
-Ankara Büyükşehir Belediyesi bu projeyi durdurmalı, önceki dönemin enkaz haline getirdiği bu ekolojik alanı ağaçlandırmalı ve eski haline getirmelidir.
-Kent bütününü ilgilendiren ulaşım projeleri bütüncül bir Ulaşım Ana Planı olmadan yürütülmemelidir.
-Ulaşım problemlerine yönelik projeler kapalı kapılar ardında Belediye bürokratlarının kontrolünde değil, şeffaf ve katılımcı süreçler sonu ortaya çıkarılmalı, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin karar alma süreçlerinde yer alması sağlanmalıdır.
-ODTÜ yönetimi, tüm Ankara için önemli bir değer olan ODTÜ’nün korunması için bu ve benzer süreçlerdeki farklı bileşenleri dışlayan ve görmezden gelen tavrını değiştirmeli ve karar alma süreçlerine, öğrenci, mezun, personel ve kentte çalışmalar yürüten meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını da dahil etmelidir.