ODTÜ’deki yol için suçüstü tespiti

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun aldığı bir karar, ODTÜ’deki yol yapımı için de emsal nitelik taşıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ekim 2013
  • 12:19

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İzmir’de yapılan bir imar planına karşı açılan davayı karara bağladı. Karar ODTÜ’de yapımı devam eden yol için de emsal niteliği taşıyor.

Kurulun kararına göre, onaylanmakla yürürlüğe giren imar planlarının kesinleşmesi için bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmiş olması ve bu sürenin tamamlanması gerekiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise ODTÜ’deki yol çalışması için planın askı süresi tamamlanıp kesinleşmesini beklemeden binlerce ağacı kesmeye başladı.

 

“Uygulama yapılamaz”

Cumhuriyet gazetesine konuşan Avukat Sedat Vural, dikkat çektiği emsal kararla ‘anayasal kanıt’ oluştuğunu ifade etti. ODTÜ’deki yol yapımı için bu kararın ‘suçüstü’ anlamına geldiği, kararın açık olduğu vurgulanıyor.

2007’de Tahtalı Barajı Havzası ve Çevresi Belediyeler Birliği’nin, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylanan çevre düzeni planının iptali istemiyle açılan dava itiraz süreçlerinin sonunda şu görüş ifade edildi: “Onaylandıktan sonra ilan edilmeksizin uygulamaya konulan bir imar planı, yasada öngörülen usul tamamlanmaksızın tesis edilmiş bir işlem olacağından, bu şekil eksikliği nedeniyle iptalinin gerekeceği açıktır.”

Kararı değerlendiren avukat Sedat Vural, imar planlarının diğer düzenleyici işlemler gibi kesinleşmeden yürürlüğe giremeyeceğini, uygulamasının yapılamayacağını belirtti. Vural,  şunları ifade etti: “Suç kanıtları başta İmar Yasası olmak üzere sair yasa ve yönetmelikler yanında en önemlisi anayasaya göre idareyi bağlayıcı olan Danıştay Dava Daireleri Kurulu’nun bu kararı, şüphelilerin suçüstü yakalandığına anayasal kanıt teşkil etmektedir.”

 

Projeyi direniş durdurabilir

ABB Başkanı Melih Gökçek ODTÜ’deki yol için seferberlik ilan etmiş, okulun tatil olduğu gün gece baskını ile arazilere izin alınmadan girilmesini emretmişti. Belediye önlüklü çeteler ağaçların sökülmesine tepki gösteren kişilere saldırmıştı. Bu süreçte, başta Erdoğan olmak üzere, sermaye hükümeti AKP şefleri yıkım ve talanı savunmuş, Gökçek’in arkasında oldukları mesajı vermişlerdi.

Talan ve rant için hiçbir hukuk ve kural dinlemeyen AKP şeflerini yasalar ya da mahkemeler değil haklarını savunan işçi ve emekçiler durdurabilir. Gezi Parkı’na Topçu Kışlası AVM projesini durduran da sokaklara çıkan binler olmuştu. Kendi bildiğini yapma ‘kararlılığını’ döne döne ifade eden Erdoğan Haziran Direnişi ile durdurulmuştu. ODTÜ’deki yol içinde aynısı geçerlidir. Ancak örülecek bir direniş yüzlerce ağacın kesileceği yol yapımını durdurabilir.