Metal Fırtına 7. yılında!

MİB: Günün parolası " Krizin faturasını ödememek için; Birlik, dayanışma, örgütlenme ve kazanana kadar mücadele!"

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Mayıs 2022
  • 20:01

Günün parolası: "Krizin faturasını ödememek için; Birlik, dayanışma, örgütlenme ve kazanana kadar mücadele!"

Bosch işçilerinin 2012 yılında başlattığı Türk Metal ihanetine karşı mücadele iradesi 2015 yılında ileri bir toplu İş sözleşmesi imzalanması ile sonuçlanmıştı. Bosch işçilerinin imzalattığı sözleşmenin MESS kapsamındaki fabrikalarda da imzalanması için başlayan hareketliliğin doruk noktası 5 Mayıs 2015 oldu. 2015'in Mart-Nisan ayında fabrikalarda başlayan hareketlilik 26 Nisan Bursa Kent Meydanı eylemine kadar değişik biçimlerde sürmüştü. Fabrikalarda ıslıkla, alkışla, yürüyüşle, sloganlarla TM ağaları protesto ediliyordu. Başta Renault, Tofaş, Mako, Coşkunöz gibi fabrikalarda çalışan işçilerin talepleri açık ve netti.

* Bosch sözleşmesi baz alınacak,

* Fabrikalarda TM ağalarının atamaları ile değil seçimler ile temsilciler belirlenecek,

* Bu süreçteki eylemlere katılan hiçbir işçi işten atılmayacak.

İşte bu taleplerin karşılanması için işçiler TM'ye 5 Mayıs 2015'e kadar süre tanıdılar. 5 Mayıs günü gelip çattığında Türk Metal`e verilen süre dolmuştu artık. Metal işçileri için Türk Metal zincirlerini kırma zamanı gelmişti. Başta Renault, Coşkunöz ve Mako işçileri Bosch sözleşmesi yoksa TM'yi fabrikalardan silmeye kararlıydı. Ve 5 Mayıs 2015 artık işçi sınıfının mücadele tarihine bir daha silinmeyecek olan METAL FIRTINA olarak yazılacaktı. Günün ilk ışıkları ile birlikte belirlenen işçi arkadaşlar ile Birliğimiz planlanan yerde hazırdılar. TM'den istifa etmek için bilgisayarlarda kuruluyordu. Diğer yandanda gece vardiyalarından çıkışlar ve evlerden gelişler bekleniyordu. Bir yandan da patronlar da işçilerin haklı talepler etrafında birleşerek şekillenen bu öfkesinin önüne geçmek içinde fazla mesailer koymuşlardı.

Patronlar her yolu deneyerek fiili bir işçi hareketinin önüne geçmek istiyordu. Fazla mesailer bunun bir yanı ise diğer yanı da patronların içimizdeki ajanları haline gelmiş TM çetesini işçilerin üzerine salmak ve baskı oluşturmak için görevlendiriyorlardı. Polisi de yine devreye sokarak bu haklı mücadeleyi karalamanın bütün imkanlarını kullanıyorlardı. Mako ve Coşkunöz işçileri alana gelmişti. Renault işçilerininde kalabalık halinde alana gelmesiyle birlikte TM çetesi de hareketlenmiş ve polis de yığınağını yapmıştı. Patronlar bütün imkanlarını kullanarak kopacak fırtınayı en başından dindirmek istiyordu. Bunu yapmak için sopasını göstermeliydi. Patronlar sopa olarak da taşeronu TM çetesini işçilerin üzerine saldı. TM'de gerçek kimliğini açıkça gösterdi. Polisin kışkırtıcı tutumları ile sosyalist basını bahane ederek işçilere, destekçi güçlere saldırı başladı. Türk Metal'in eline birkez daha işçi kanı bulaştı. Hakkını arayan işçilerin boğazına sarılan Türk Metal gerçeğini, Bursa metal işçileri yaşamış Türkiye işçi sınıfı ise bir kez daha görmüştü. Türk Metal çetesi bu provokatif saldırı girişimi ile hareketi bastırdığını sanarak zafer havası ve sloganlar ile alandan ayrılmıştı.

Ancak o anki sessizlik sadece kopacak fırtına öncesi sessizlikti. Saatler ilerleyip eli kanlı TM çetesinin saldırı fotoğrafları sayfamız üzerinden yayınlanınca artık FIRTINA başlamıştı. Fabirakalarda öfke "Türk Metal istifa!", "İşçiye kalkan eller kırılır!" sloganları ile fırtınaya dönüyordu. Tofaş işçileri de mücadele sahnesinde yerini almış fabrikada TM'yi silmeye başlamıştı. Tofaş ile birlikte sessiz kalan onlarca fabrikada fırtınaya katılmıştı artık.

İşte bugün 5 Mayıs ve sıradan bir gün olmaktan çıkalı 7 yıl oldu. Bu 7 yılda TM, fırtınanın koptuğu bütün fabrikalarda MESS ve sermaye iktidarını da arkasına alarak tekrar hakimiyet kurmak için her yolu denedi. İşten atmalar, baskılar, rüşvetler, koltuklar, başkanlıklar kısacası ne kadar ahlaksızlık varsa bütün yolu denediler. Çünkü MESS'in ne olursa olsun ipleri elinde olan sözde bir sendikaya ihtiyacı vardı. Bunun da tek adresi vazgeçilmezi Türk Metal'di. MESS'in de yardımıyla Renault, Tofaş, Delphi gibi birçok fabrikada arkadaşına ihanet edip yarı yolda bırakanlar temsilci ya da Şube Başkanı oldular. TM-MESS ittifakı ile 2015 sonrası büyük bir işçi kıyımı yaşandı. Yerlerine yeni işçiler alındı. Şimdi TM yeni işçilere bu fırtınayı unutturmaya çalışıyor. Metal Fırtına'nın bütün kazanımlarını da kendileri elde etmiş gibi bol keseden atıp tutuyorlar.

Ancak bütün çabaları nafile. Metal Fırtına işçi sınıfımızın mücadele tarihine silinmeyecek şekilde kazanmıştır. Bugün yapılması gereken yeni metal fırtınalar için hazırlanmaktır. Çünkü 7 yıl bize gösterdi ki sessiz kaldığımız her seferinde sözleşme masalarından satışla kalkıldı. Alınan üç kuruş enflasyon farklarını zafer edası ile allayıp pulladılar. Bu 7 yılda kazanan hep MESS ve Türk Metal ağaları oldu. Bize de ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler. Pandemide ölümüne çarkları döndürdük, devam etmekte olan tedarik (çip) krizinde yarı ücretle çalıştık. Sonuç ise onlar bizden çaldıkları ile servetlerine servet kattılar, biz ise yoksulluğumuzu katladık.

Krizin faturası sırtımızda bir kırbaç gibi şaklarlen yeni metal fırtınalara hazırlanmak kaçınılmazdır.

Metal fırtınanın bugünkü parolası "Birlik, dayanışma, örgütlenme ve kazanana kadar mücadele!" olmalıdır. Kaybettikletimizden daha fazlasını kazanmak için içimize attığımız öfkemizi güce dönüştürme vakti. Krizin faturasını ödememek ve daha fazla yoksullaşmamak için fabrika fabrika birliklerimizi kuralım, inisiyatifi elimize alalım, taleplerimizi belirleyelim, sözcülerimizi seçelim, örgütlenelim ve kazanana kadar mücadele edelim.

Gün yeni metal fırtınalara hazırlanma günü...

Metal İşçileri Birliği

5 Mayıs 2022