MATUHAY-DER: Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!

Bakırköy Hapishanesi önünde MATUHAY-DER'in yaptığı eylemde hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Aralık 2021
  • 16:15

Marmara Tutsak ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), hapishanelerde gerçekleşen ölümlere ilişkin “Politik tutsaklara özgürlük” şiarıyla Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde açıklama yaptı.

"Hasta tutsaklara özgürlük cezaevleri cenaze evleri olmasın!" yazılı ozalitin açıldığı eylemde ilk sözü HDP İstanbul İl Eş Başkanı İlknur Birol aldı. Birol konuşmasında şunları söyledi:

"Eğer ahlaki davranılmıyorsa bunun sonu bir fecaattir. Şuan cezaevinde bu durum yaşanıyor. Bu ölümler kabul edilebilir değildir. Binlerce tutsak şuan tedavi dahi olamamaktadır. Onun için tutuklular bir an önce tahliye edilmelidir. Talep edilen şey hak ve özgürlüklerin birinci koşuludur. ATK'nin siyasi saiklerle verdiği kararlarını geri çekip bilimsel kararlar vermesi gerekir. İnsanları kaygı içinde bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Hasta tutuklularımıza düşman hukuku uygulamaktan vazgeçin." 

HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm ise konuşmasında şunları ifade etti:

"Bu şekilde toplumu sindirmeye çalışıyor. Onun için cezaevinde yaşanan her ölüm ve her hak gaspına hayır dememiz gerekir. Çünkü bütün bunlar hepimize yapılıyor. ATK de faşizan tutumundan vazgeçmelidir. Yargı üzerindeki iktidar baskısı kalkmalı ve bağımsız bir biçimde kararlar verilmelidir. Zannetmesinler ki bunun hesabını vermeyecekler. Hasta tutuklular tahliye edilene kadar sözümüzü söylemeye devam edeceğiz."

MATUHAY-DER Eşbaşkanı Esin Çelik de hapishanelerde süreklileşen tecrit, baskı, işkence, çıplak arama, kelepçeli muayenelerden dolayı tedavi edilmeyen hasta tutsakların yaşamını yitirdiğini dile getirerek şöyle devam etti:

“Garibe Gezer, Abdülrezzak Suyur, Halil Güneş, Salih Toğrul'u uygulanan ceza infaz sistemi neticesinde kaybettik. En yakıcı olanı ise ağır hasta tutsaklara, tedavilerini engellemek, tek başına hücrede tutmak ve tahliyesini engellemek suretiyle uygulanan sistematik işkencedir. Her yıl onlarca ağır hasta tutsak tedavi edilmediği ya da tahliye edilmediği için yaşamını yitiriyor ve cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumda."

Çelik son olarak “Ağır hasta tutsakların durumuna ilişkin çözüm sağlanması amacıyla bir an önce girişimlerde bulunmaya davet ediyor ve bu sorunların sonuna kadar takipçisi olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz"  dedi.