"Marmara Gölü yok oluyor"

Çevre örgütleri 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Marmara Gölü'nün kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, "Sesimizi duyun" çağrısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Mart 2022
  • 20:55

Çevre örgütleri 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Marmara Gölü’nün kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Sesimizi duyun” çağrısında bulundu. Manisa’nın Salihli ilçesindeki Tekelioğlu Köyü’nde gerçekleştirilen etkinlikte söz alan Sınırlı Sorumlu Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Rafet Kerse, köy halkının göç etmeye başladığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Çok geç kalınmadan sesimiz duyulsun istiyoruz. Gölümüze su verilmeli. Köyümüzü, evimizi bırakıp gitmek zorunda kalmayalım. Buradaki balıkçılık kültürü devam etsin. Gölü paylaştığımız kuşlar geri gelsin. Torunlarımız gölümüzü görebilsin. Gölün yaşamaya devam etmesi için Gördes Barajı’ndan göle su verilmeli. Gölümüz eski haline gelsin ve hep birlikte koruyalım.”

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç ise şöyle konuştu:

“Anadolu’nun sulak alanları yıllardır yanlış tarım ve su politikalarıyla yok ediliyor. Kurumakta olan Marmara Gölü için 22 Mart Dünya Su Günü’nde bir araya geldik. Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’nün hakkı olan su verilmeli. Marmara Gölü’nün tam olarak restore olması için tarımsal su tüketiminin azalması gerekiyor. Marmara Gölü bir sulak alandır, tarım alanı değildir. Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne aykırı olmasına rağmen gölün tabanı sürülmüş ekin ekilmiş. Göl tabanında tarımsal faaliyetlere göz yumanlar gölün kurumasını isteyenlerdir.”

Marmara Gölü’ne su verilirse, Türkiye’de su hakkını bekleyen diğer sulak alanları için örnek olacağını belirten Kılıç “Türkiye’nin su politikalarını ivedilikle güncellemesi ve iklim değişikliğini de göz önünde tutarak sulak alanlarını restore etmesi gerekiyor” dedi.

Buluşmanın sonunda etkinliğe katılan yüzlerce kişi Manisa Marmara Gölü’nün tabanına gövdeleriyle “Su!” yazdı.