“Mahpusların sağlık sorunları ertelenmemelidir”

Sağlık meslek, insan hakları ve hukuk örgütleri mahpusların ağız-diş sağlığı sorunlarının ertelenmemesi temelinde yazılı bir açıklama yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ağustos 2020
  • 19:21

CISST, Diş Hekimleri Odası, Hak İnisiyatifi, İHD, İTO, MATUHAY-DER, ÖHD, SES-İstanbul ve TİHV 

Covid-19 pandemisi sürecinde mahpusların ağız-diş sağlığı sorunlarının ertelenmemesi temelinde yazılı bir açıklama yaptılar.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun Mart ayı başında ilk Covid-19 vakası sonrasında diş hekimliği işlemlerinde bulaş riski yüksek olduğu için, bu riski azaltmak amacıyla acil işlemler dışındaki tüm işlemleri durdurduğu belirtilen açıklamada “Ağız diş sağlığı merkez ve hastanelerinde çalışan diş hekimleri, diş teknisyeni ve diğer yardımcı personellerinin büyük bir kısmı 25 Mart itibari ile ilçe sağlık müdürlüklerinde pandemi ile mücadelede bulaş yollarını belirlemek (filyasyon) üzere görevlendirilmiştir. Ekiplerin görev sürelerinin uzatılması ağız ve diş sağlığı kuruluşlarındaki çalışan sayısının düşmesine neden olmaktadır. Ağız diş sağlığı kuruluşlarında kalan az sayıdaki çalışanlar ise yeniden başlatılan çalışma sürecinde öncelikli acil işlemleri yapmaya çalışmaktadır” denildi.

Bu koşullarda ağız ve diş tedavisinin daha riskli hale gelerek güçleştiği vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

“Ağız diş sağlığı kuruluşları ve diş hekimliği fakültelerinin mahpuslara da gecikmeden hizmet verebilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve hapishane koşullarında gerçekleştirilemeyen muayene ve tedavileri için mahpusların ertelenmeden diğer sağlık kurumlarına sevk edilmesi sağlanmalıdır.

... Covid-19 pandemisinden önce de var olan ve pandemi koşullarında daha da artan ağız diş sağlığı hizmetine erişim zorluğunun daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmadan yukarda ifade ettiğimiz çerçevede çözüme kavuşturulmasını ve mahpusların en temel insani haklarından olan sağlığa erişim haklarının güvence altına alınmasını talep ediyoruz.”