Mahpusların sağlık ve yaşam hakları için 9 talep

393 kadın siyasetçi, yazar ve aydın hapishanelerde mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumak amaçlı 9 taleplik bir metni imzalayıp kamuoyuyla paylaştılar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mayıs 2020
  • 12:51

393 kadın siyasetçi, yazar ve aydın hapishanelerde mahpusların sağlık ve yaşam hakları için 9 talep sıraladıkları bir metin hazırlayarak kamuoyuyla paylaştılar.

Salgına karşı önlem adı altında yasaklamalar getirildi

“Salgına karşı sadece yasaklamalar getirildi” ifadeleriyle vurgu yapılan metinde infaz yasasında siyasi tutsakların yararlanmalarının vicdanları yaraladığı belirtilerek “Öncelikle yaşamı savunuyoruz. Cezaevlerinde hiç kimse can güvenliklerinin sağlanamadığı koşullarda tutulmamalı. Ancak herhangi bir yaralama suçlusunun, kadınlara ve çocuklara şiddet uygulayanların tahliye edilmesi, sadece düşüncesini açıklayanların, siyasetçilerin içerde tutulmasını biz kadınlara kimse meşru gösteremez” denildi.

Yemek ve hijyen yeterince olmalı, fırsata çevrilmemeli

Yemek ve hijyen sorunlarının fırsata çevrildiğine dikkat çekilen metinde “Tutuklu ve hükümlülerin kaldıkları yerler ayda bir dezenfekte edilmekte, yeterli temizlik ve hijyen malzemesi verilmemekte, maske ve eldiven dağıtılmamaktadır. Kantinde virüse etkili alkollü dezenfektan bulunmamakta, kantin fiyatları fahiş rakamlara varmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık ve yaşam hakkı için…

Tutsak kadın milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarıyla, siyasetçilerin adları anılarak kadın mahpusların salgına karşı daha risk altında oldukları belirtilen metinde, mahpusların ysağlık ve yaşam hakları için talepler şöyle sıralandı:

* İnfaz düzenlemesine ilişkin yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından şekil yönünden kabul edildi, esastan incelenecek. Yasa kısmi af niteliğinde. Anayasa uyarınca af düzenlemelerinin 3/5 çoğunlukla yasalaştırılması zorunluluğu var. Yasanın, Anayasa’nın 10. Maddesindeki eşitlik ilkesine, 2. Maddesindeki hukuk devleti ilkesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. Maddesindeki ayrımcılık yasağına aykırılığı göz önüne alınsın.

* Ceza infaz kurumlarında yaşam hakkı korunmayan kadınlar, çocuklar ve dezavantajlı gruplar, ayrımcı İnfaz Kanunu’nda eşitlik sağlanarak derhal serbest bırakılsın.

* Hükümlü de olsa salgında en yüksek riski taşıyan kronik hastalığı bulunanların ve yaşlıların cezalarını evlerinde çekmelerinin, tutukluların adli kontrolle tahliye edilmeleri sağlansın.

* Grip belirtisi gösteren tüm mahpusların tedavi için derhal hastaneye sevk edilsin.

* Mahpusların güçlü ve düzenli beslenmeleri için sıcak yemek servisinin acilen tekrar başlatılsın.

* Tüm kullanım alanlarının sık sık dezenfekte edilsin, mahpuslara hijyen ve temizlik malzemeleri, maske ve eldivenler ücretsiz sağlansın.

* Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı rapora göre, açık cezaevlerinde görevli onlarca infaz koruma memurunun koronavirüs testi pozitif çıkmıştır. İnfaz koruma memurları günlük teste tabi tutulsun.

* Adalet Bakanlığı’nın tutuklu yakınlarını güncel kararlarla ilgili bilgilendirsin, telefon görüşmelerindeki kısıtlamalar kalksın, telefon görüş süresi haftada iki kez 20’şer dakika olarak düzenlenip mahpus yakınlarının endişeleri giderilsin.

* Cezaevleri tabip odalarınca denetlensin. “