Lozan’daki savaş karşıtı eylemde oportünist tutum

Lozan’da gerçekleşen yürüyüşte, eylemi örgütleyen kurumlar, başta “solcu, komünist, ilerici” olanlar, gerici bir tutum sergileyip, savaş karşıtı Ukrayna destekçiliği yaptılar.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mart 2022
  • 01:55

Batılı emperyalistlerin kışkırtıcı hamlelerinin de belirleyici etkisiyle Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan savaş birinci ayını doldurmak üzere. İlk haftalardaki yaygınlıkta olmasa da dünya genelinde savaş karşıtı eylemler sürüyor. Eylemlerin bazılarında kitlelerin barış duyarlılığı, emperyalist devletlerin ikiyüzlü politikalarına desteği büyütmek için istismar edilmeye çalışıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde, sol ve ilerici geçinen kimi hareketler ve kitle örgütleri izledikleri çizgi ve pratikleriyle emperyalistlerin değirmenine su taşıyorlar. Bu tür tutumlardan biri de 22 Mart günü Lozan’da sergilendi.

İsviçre’nin Lozan kentinde her sene düzenlenen hammadde konferans karşıtı eylem, bu sene Ukrayna’daki savaş da gündeme alınarak gerçekleştirildi. Eylem, aralarında solcu partiler, sendikacılar, gençlik örgütleri, feministler, kadın örgütleri ve iklim karşıtı dernekler olmak üzere toplam 18 kurum tarafından organize edildi. Fakat eylem, organizatörler tarafından Ukrayna halkıyla dayanışma adı altında Ukrayna devletine desteğin öne çıkarıldığı ve alanın sarı-mavi renklere boyandığı bir gösteriye dönüştürüldü.

Yürüyüş öncesinde, başlangıç noktası olan Milan Parkında konuşmalar gerçekleştirildi. Konuşmaların içeriği ağırlıklı olarak anti-Putin’ci söylemlerden oluşuyordu. Ayrıca emperyalist savaş ve saldırganlık karşıtı tavır yerine tam bir ikiyüzlülük ve oportünistçe tutumlar sergilendi. Konuşmalarda ABD-AB ve savaş aygıtı NATO’ya yönelik tek bir eleştiri, tek bir vurgu dahi yoktu. Ve üstelik eylemi düzenleyenler arasında kendine “komünistim” diyenler başı çekmekteydi.

Eylemi örgütleyenlerden gerici tutum

Emperyalist savaş karşıtı devrimci ve tutarlı çizgisiyle BİR-KAR da eyleme katıldı. Henüz eylem başlamadan, BİR-KAR’ın “Emperyalist saldırganlığa ve savaşa son! Emperyalistlerin savaşına karşı sınıf savaşı!” başlıklı bildirisinin dağıtımı sırasında, sözde dost olan Trotçkist bir örgütün yöneticisi dağıtıma karşı çıkmak istedi. Kısa süren tartışmada karşı çıkma nedenini, bir ülke başka bir ülkeyi işgal ederken, askeri yolla topraklarına girmişken, emperyalistler arası kavgayı öne çıkartmak yerine Ukrayna halkıyla dayanışmanın öne çıkarılması gerektiği mealinde dile getirdi. Bildiri dağıtımı gerici tepkiye rağmen sürdürüldü.

Buna benzer bir gericilik de başlama alanında açılan BİR-KAR flamalarına karşı sergilendi. Eylem inisiyatifi eylem öncesi karar aldığını, güya yerel seçimler gerekçesiyle örgüt flamalarına yasak getirdiğini açıkladı. Bunun üzerine sert bir tartışma başladı. Ukrayna bayrağı yasaklı değilken, işçi ve emekçilerin kızıl bayraklarının neden yasaklandığının sorulması üzerine tartışma alevlendi. BİR-KAR’lılar, alanda Ukrayna bayraklarına yer verildiğini ama bildiride de belirttikleri gibi, Zelenski hükümetinin baştan itibaren Neonazilere dayandığını, ona destek anlamına gelecek tutumların sol adına savunulamayacağını belirttiler.

Flama engeli yetmediği gibi, bir de Trotçkist örgüt yöneticisi tarafından BİR-KAR bildirisinin yalanla dolu olduğu iddia edildi. BİR-KAR’lılar bu iddiaların ve tavrın gerici bir tutum olduğunu yüksek sesle teşhir ettiler. Tarihte Lenin ve Kautsky arasında yaşanan tartışmayı hatırlatarak, bugün İsviçre dahil Avrupa’da kendisine “solcu, komünist, ilerici” diyenlerin Kautsky’nin oportünist tutumunu takındıklarını ve kendi burjuvazilerinin yedeğine düştüklerini vurguladılar. Ayrıca o süreçte savaşın sona ermesini, asıl olarak Lenin’in devrimci partisinin kendi burjuvazisini alaşağı ederek sağladığı söylendi. Son olarak da bugün savaşı durdurabilecek tek gücün, devrimci bir partinin kızıl bayrağı altında buluşacak olan işçi sınıfından başkası olamayacağı hatırlatıldı.

Eyleme katılan insanların, yüksek tansiyonlu tartışmayı sadece izlemekle yetindikleri görüldü. Düzenleyenlerin Ukrayna bayrağı dışında flama-bayrak taşınmamasında diretmesi ve provokatif tavırları üzerine, BİR-KAR’lılar yürüyüş öncesi konuşmalar devam ederken alandan ayrıldılar.

Kızıl Bayrak / Lozan