Korona tedavisi için ek ücret hazırlığı

TTB, Sağlık Bakanlığı’nın özel hastanelerde yoğun bakımda korona tedavisine ek ücret uygulamasını devreye sokma hazırlığında olduğuna dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Temmuz 2020
  • 23:16

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın korona tedavisine ek ücret alma hazırlığında olduğuna dair açıklama yaparak ücretsiz sağlık hizmetinin sürmesi gerektiğine dikkat çekti.

TTB Merkez Konseyi tarafından yapılan açıklamada, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 29 Haziran 2020’den itibaren özel hastanelere Covid-19 tedavisi gören hastalar için yoğun bakım pandemi bakım ücreti ödemesi yapmayacağına dair yazı gönderildiği bilgisi Birliğimize ulaşmıştır” denilerek bu doğrultuda özel hastanelerin Medula sistemine bu doğrultuda yansıyan bildirim paylaşıldı. Bu bildirimin yol açacağı sorunlara şöyle işaret edildi:

“Bu bildirim, özel hastanelerin 29 Haziran’dan sonra yatan hastalar nedeni ile zarar edeceğine ilişkin itirazları, hastaların katkı payı vermek durumunda kalacaklarına yönelik kaygıları, özel hastanelerden devlet hastanelerine sevklerin başlaması, özellikle hasta sayısının yükselişte olduğu bölgelerde yatak sıkıntısı gibi sorunları gündeme getirmiştir.”

“Pandemi süresince pandemi olgularının tanı ve tedavileri, ile bu işlemlere ilişkin sunulan sağlık hizmetleri”nin hâlâ ilave ücret alınmayacak hizmetler içerisinde yer aldığına değinilen açıklamada, son bildirimin ise bu uygulamada değişiklik sinyali olduğuna dikkat çekildi.

“Nitelikli, kamusal sağlık!”

Pandeminin ücretsiz, kamusal sağlık uygulamalarının önemini ortaya serdiğine değinilen açıklama şu ifadelerle son buldu:

“Pandemi sürecinde sağlık hizmetlerinde kamusal kaynakların ne denli önemli olduğu, katkı-katılım paylarının ve cepten ödemelerin nasıl mağduriyetlere yol açtığı bir kez daha tüm açıklığı ile görülmüştür. Ancak salgın hala devam ederken ödemelere kısıtlamalar getirilmesi, salgını yönetmeye, önlemeye yönelik uygulamalardan IBAN verilerek ücret talep edilmesi pandemiden gereken dersin çıkarılmadığını göstermektedir.

“Nitelikli, kamusal kaynaklı sağlık hizmet sunumuna her zamankinden daha fazla gereksinim duyulan bu olağan dışı dönemde hastaları mağdur edecek uygulamalardan vazgeçilmelidir. Pandemi süresince ve sonrasında SUT dâhil yaşama geçirilecek bütün uygulamalar, yapılacak değişiklikler, tüm toplumun gereksinim duyduğu sağlık hizmetini, uygun nitelikte ve ücretsiz almasını sağlayacak yönde olmalıdır.”