DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den ortak açıklama: Krizin bedelini ödemeyeceğiz!

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yayımladığı ortak açıklamayla; “Krizin bedelini ödemeyeceğiz! Emeğin haklarını savunmak için omuz omuza!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 27 Eylül 2018
  • 08:25

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB kapitalizmin yarattığı krizin yükünün işçi ve emekçilerin sırtına yüklenmesine karşı ortak bir açıklama yayımladı.

“Krizin bedelini ödemeyeceğiz! Emeğin haklarını savunmak için omuz omuza!” başlığıyla yapılan açıklamada ülkeyi yönetenlerin “kriz mriz yok” söylemleri teşhir edilerek şunlar söylendi: “Çarşıda, pazarda, fiyat etiketlerinde, faturalarda zam üstüne zam var! Enflasyon karşısında eriyen alım gücümüz, küçülen ekmeğimiz var. Artan işsizlik, iflaslar, toplu işten çıkarmalar var! Yükselen geçinemiyoruz çığlıkları, umutsuzluğun pençesinde son verilen yaşamlar var. İlaçları verilmeyen hastalar, sağlıkta ve eğitimde kemer sıkma politikaları var. İnsanca çalışmak isteyen işçilere atılan gaz bombaları var. Hakkını arayan emekçiye toplu gözaltı ve tutuklamalar var.”

Yoksulluk ve işsizliğin her geçen gün arttığına değinilerek “Ülkemizi büyük bir yıkımın eşiğine getiren neoliberal politikaları yıllardır kimler hayata geçirdiyse krizin sorumlusu da onlardır” denildi.

Özelleştirme saldırılarını hayata geçiren, tarımı bitiren, kamusal hizmetleri yok eden, kentleri ve doğayı talan eden politikaları hayata geçiren AKP iktidarının krizin başlıca sorumlusu olduğu söylendi.

Bu yıkımın sorumlusunun işçi ve emekçiler olmadığı, AKP’nin bu uygulamaları ile küplerini dolduranların ve iktidarlarını kuranların sorunun kaynağı olduğu söylendi.

“Omuz omuza mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz”

“’Nimete’ kimseyi ortak etmeyen yüzde 1’lik bir kesim, külfeti nüfusun yüzde 99’unun üzerine yıkmaya çalışmaktadır. Krizi yaratanlar fırsattan istifade İşsizlik Fonunu yağmalamanın, kıdem tazminatına el uzatmanın ve zorunlu BES adı altında emekçinin cebinden finans tekellerini beslemenin yolunu aramaktadır” ifadeleriyle süren açıklama işçilerin, emekçilerin borçlu değil alacaklı olduğu belirtildi.

Toplumsal politikalar esas alınarak ancak bu krizin etkilerinin önlenebileceği belirtilerek şu ifadelerle açıklama sonlandırıldı:

“Bizler örgütlü olduğumuz her yerde ‘krizin bedelini ödemeyeceğiz, krizde yüzde 1 değil, yüzde 99 korunsun’ talebiyle düzenleyeceğimiz etkinlik ve eylemlerimizi emek ve meslek örgütleriyle, yerel emek ve demokrasi güçleriyle ortaklaştırıp yaygınlaştıracağız.

‘Krizin bedelini ödemeyeceğiz, krizde yüzde 1 değil, yüzde 99 korunsun’ fikri etrafında buluşabilecek herkesi, emeğin haklarını savunmak için omuz omuza mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.”