Kobanê Duruşması’nda Fincancı’ya destek

Kobanê Davası’nın 18’inci duruşma periyodu, 3’üncü oturumunda konuşan Kürt siyasetçi Aynur Aşan, Şebnem Korur Fincancı’ya destek verdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ekim 2022
  • 21:35

Kobanê Davası’nın 18’inci duruşma periyodu, 3’üncü oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda bulunan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşmada ilk olarak HDP MYK üyesi İsmail Şengül söz aldı. Sabah saatlerinde duruşma salonunda jandarma ile aralarında yaşanan tartışmayı anlatan Şengül, tutuklu arkadaşlarıyla yan yana oturacaklarını vurguladı.

Sonrasında Kürt siyasetçi Aynur Aşan şunları söyledi:

“Bana bu suçlamayı yüklemek isteyenlerin, Türkiye’yi parçalama amacında olduklarını söylüyorum. Diplomatik ve ekonomik uygulamalarda kendi vatandaşlarımıza eşit davranmadığımız zaman bu vatandaşları birbirinden koparmak istediğimiz anlamına gelir. Kürt halkı Cumhuriyet’in kurulmasında birincil öznedir ama Şark Islahat Planı ile yapılan uygulamalar ve 100 yıldır devam eden uygulamalar, bunu ortadan kaldırmıştır. Daha da bu ayrışmayı güçlendirmek istiyorlar. Kürtleri Cumhuriyet’in öznesi olarak saymıyorlar. Bu yaklaşımlarla gerçeği ortadan kaldırmak istiyorlar. ‘Kürtler kimdir? Kültürler ve özellikleri nasıldır’ gibi sorular da bu davanın konularıdır. Bunları konuştuğumuzda, ‘bunlar dava konusu değildir’ demeyin. Burada bir halkın dili kültürü inkar ediliyor.”

Ardından gözaltına alınan Şebnem Korur Fincancı’ya desteğini şu ifadeleri kullanarak gösterdi:

“Ay lav you adında bir film vardı. Filmde bir çocuk kapı arkasından sürekli birilerini dinler. Konuşmada bir kadının hamile olduğunu duyar ve tüm köye anlatır. Çocuk gider tüm köye ‘ağa hamile’ diye anlatır. Sonrasında o yalana kendi de inanır. Şebnem Korur Fincancı terörist midir? Bir bilim insanıdır. Olayın araştırılması gerektiğini söyledi. Aynı Ortaçağ’daki gibi recm ediyorlar. Onunla dayanışma içinde olduğunu söylemek istiyorum.”

 

 Kadın katilleri yasalarla korunuyor

Verilen aranın ardından savunmasına devam eden Kürt siyasetçi Aynur Aşan, IŞİD’in Şengal Katliamı üzerine konuştu. Bütün bu saldırıları yapan IŞİD’in yargı eliyle meşrulaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Aşan  “Ülkemizde kadınların maruz bırakıldıkları şiddet de az buz bir şiddet değildir. Haberleri okurken, her gün kadınların öldürülmesiyle karşılaşmak istemiyorum. Aile ve toplum içinde kadınların can güvenliği kalmamıştır. Buna karşın Türkiye’deki kadınların mücadelesi de tarihseldir” dedi.

Duruşma yarın saat 10.00’da devam edecek.