Kobanê Davası’nın 18’nci duruşma periyodu, 1’inci oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü
Duruşma dosyaya gelen evrakların okunmasıyla başlandı. Dosyaya gelen evraklara dair söz alan savcı Gülser Yıldırım’ın duruşmaya gelmemesi, sorgulamasının yapılmaması ve Gülser’in duruşmalarda vareste tutulmaması nedeniyle mahkemeye zorla getirilme kararı talep etti.
Duruşmada söz alan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata “delil” diye dosyaya konulan itirafçı ifadeleri üzerine şunları söyledi:
“Bu itirafçılar sizin gözünüzün içine bakarak yalan söylüyor, siz dönüp bize soru sormuyorsunuz. Aynı şahıs size dedi ki; ‘Ayla Akat Batman’dı’ dedi hemen öyle mi diye sorunca ifadesini değiştirdi. Bu beyanların tamamı, 2014’ten beri var olan açık bir dosya. Hakkımda 149 tane fezleke var, hepsi için ifade verdim. Sokağa çıktığımız gibi bir fezleke açılıyor. Sesimizi duyuramayacaksak, sözümüzü söylemeyeceksek biz o zaman neden milletvekili olduk. Herkes aynı şeyi mi söyleyecek? Burada birtane itirafçı çıkıp diyor ki; ’demokratik özerklik anlattı’ diyor. Evet anlattım, anlatmadım demiyorum. Şiddet vardır, biz şiddet ortamında doğan, siyasetçi olan insanlarız. Şiddet bizim hayatımızda hep vardı ve şiddet bitsin diye uğraşan kişiler var burada? Ama siz bu şiddeti ortadan kaldırmak isteyenleri görmezden geliyorsunuz.”
Ardından HDP eski MYK üyesi Mesut Bağcık da dosya eklenen evraklara dair söz alarak, dosyaya eklenen evrakların hiçbirini kabul etmediğini belirterek, dosyadan çıkarılmasını istedi.
Dosyaya gelen evraklara dair verilen beyanların ardından siyasetçi Aynur Aşan’ın savunmasına geçildi. Kürtçe savunma veren Aynur, Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Nagihan Akarsel’i andı. Aynur, ayrıca Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 41 işçinin ailesine de başsağlığı diledi.
Aynur Aşan ise şunları söyledi:
“43 yaşındayım bu yaşıma gelinceye kadar öncelikle ailem, bütün sevenlerim, birlikte kadın mücadelesi verdiği arkadaşlarımın tamamını emekleri şekillenmemde katkısı olmuştur. 20 yıldır kadın özgürlük mücadelesi içerisinde yer alıyorum. Ben bu mücadeleye çok genç yaşta başladım. O dönemde olan kadınlar genç olmamızdan kaynaklı çok emek sarf ettiler. Bazıları ile şu an mücadele ediyoruz, bazıları da şimdi burada bizi dinliyor. Bugün burada yargılanıyorsam bunun sebebi şiddete karşı olan mücadelemden kaynaklıdır. Bir Kürt kadınıyım, Kürdistanlıyım, her ne kadar kimliğimde Beytüşşebap yazılıyorsa Mersin’de doğdum.”
Aşan savunmasına yarın devam edecek ve Gülser Yıldırım’ın zorla getirilme talebi reddedilelerek duruşmaya yarına kadar ara verildi.