Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfı’na milyonlarca dolar akıtıldı

Torunlar GYO’nun satın aldığı Başkent Gaz tarafından Kızılay’a yapılan 8 milyon dolara yakın bağışın, çocuk tecavüzleriyle gündeme gelen Ensar Vakfı’na aktarıldığı ortaya çıktı. Torunlar GYO asalak kapitalistleri akıttıkları parayı vergiden de düşebilecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 29 Ocak 2020
  • 15:33

“Yardım”, “bağış” adı altında yağma ve soygun düzeninin parçası olan Kızılay’ın Ensar Vakfı’na milyonlarca dolar aktardığı ortaya çıktı. Kızılay, Başkent Gaz tarafından hesabına yatırılan bağıştan yaklaşık 8 milyon doları Ensar Vakfı’na aktardı. “Bağış” adı altında aktarılan tutar, Başkent Gaz’ı satın alan Torunlar GYO’nun Kızılay’ı ‘vergi cenneti’ olarak kullandığını da gözler önüne serdi.

Yaklaşık 8 milyon dolar Kızılay’dan Ensar’a

gazzetta9.com’dan Celal Eren Çelik’in haberine göre, Başkent Gaz tarafından Kızılay’a gönderilen belgede, 27.12.2017 tarihinde Başkent Gaz’ın Kızılay’ın hesaplarına 8 milyon dolar aktardığı belirtilidi. Belgede, bu paranın 75 bin dolarının Kızılay faaliyetlerinde kullanılmasına, geriye kalan 7 milyon 925 bin doların ise Kızılay ile Ensar Vakfı arasında yapılacak protokol kapsamında yurt inşaatında kullanılmasına muvafakat edildiği yer aldı.

Belgede “…Bu amçla belirtilen tutarın (7 milyon 925 bin dolar) Ensar Vakfı hesaplarına aktarılması,ve yurt inşaatı sürecine ilişkin olarak derneğin izin hukuki,mali ve idari hiç bir sorumluluğunun olmayacağını kabul ve taahhüt ederiz” ifadelerine yer verildi.

Böylece Kızılay üzerinden Başkent Gaz’ın Ensar Vakfı’na mali destek sağlamış olduğu da ortaya çıktı.

Kızılay ‘vergi cenneti’

Son yapılan düzenleme ile birlikte Kızılay’a yapılan tüm bağışlar vergiden düşebiliyor. Yani AKP’ye yakınlığı ile bilinen Torunlar GYO’nun satın aldığı Başkent Gaz, 8 milyon doları önce Kızılay’a yatırarak vergiden düşüyor. Arkasından ise paranın, Kızılay’ın hesabında 75 bin doları kalacak şekilde 7 milyon 925 bin dolar tutarındaki kısmının Kızılay hesabından asıl amaçlanan yere yani Ensar Vakfı’na aktarılması için muvafakat vermiş oluyor.

Böylece hem Başkent Gaz’ın sahibi Torunlar GYO 8 milyon dolar vergiden düşüyor, hem de Ensar Vakfı’na mali kaynak aktarımı sağlanmış oluyor.

Öte yandan paranın ilk olarak aktarıldığı Kızılay’ın tüzüğündeki tanımlanan görev ve sorumluluk alanlarında “Cami, yurt yaptırmak” gibi bir görev tanımlaması bulunmuyor. Bu nedenle belgeden Ensar Vakfı ile Kızılay arasında yapıldığı anlaşılan “Yurt yaptırma” protokolü Kızılay’ın görev ve sorumluluk alanı dışında kalıyor.