Kişiye özel 407 kadro ilanı “daha”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, SBÜ'nün kadro ilanına bugün internet üzerinden gerçekleştirdiği basın toplantısı ile itiraz etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Aralık 2020
  • 23:33

Dinci gerici AKP iktidarı, üniversitelerde eş, dost ve tarikat bağlantıları ile keyfi kadrolaşmaya devam ediyor. Her gün bir üniversiteden kişiye özel kadro ilanı gündeme gelirken, AKP'nin sağlıkta kadrolaşma hedefiyle kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) ise gemi azıya aldı. Geçtiğimiz aylarda 240 adrese teslim kadro ilanı veren SBÜ, şimdi aynı yöntemle 407 kadro ilanı daha verdi.

15 Aralık’ta yayımlanan ilanda genel şartlar sıralanırken, her bir kadro için ayrıca özel şartlar duyuruldu. Buna göre çocuk sağlığı hastalıkları dalı için aranan profesör kadrosundan birinin özel şartı “çocukluk pulmoner hipertansiyonu ile ilgili çalışmaları olmak, sağlıklı prematüre bebeklerde antioksidan olarak paraoxanase ve arylesterase değerlerini inceleyen çalışması olmak” diye tanımlandı.

Aynı şekilde deri hastalıkları dalı için açılan profesör kadrosunda ise “Türkiye’de yaşayan lipoid proteinosis’li hastalarda ECM1 gen mutasyonu hakkında çalışması olmak, Covid-19’un deri bulguları hakkında çalışması olmak” gibi ayrıntılı bir şart arandı.

TTB’den SBÜ kadro ilanına itiraz

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, SBÜ'nün kadro ilanına ise bugün internet üzerinden gerçekleştirdiği basın toplantısı ile itiraz etti. TTB'nin basın açıklamasında söz konusu kadrolaşma ilanının bilimsel gelişmeleri hedefleyen; açıklanabilir, objektif, eşitlik ilkesine dayanan, şeffaf bir şekilde ilerlemediğini vurguladı. TTB, üniversitenin kadro açmasına değil, kadroların subjektif kriterlere dayanmasına itiraz ettiğini belirtti.

Ayrıca geçtiğimiz aylarda SBÜ'nün kadro alımları için düzenlediği genelgenin 1 Ocak 2021'den itibaren geçerli olacağı ifade edilen açıklamada, söz konusu 407 kadronun bu yüzden SBÜ rektörlüğü tarafından acelece atandığı vurgulandı. Söz konusu kadrolar için belirlenen koşulların, belli kişileri tarif ettiği belirtilen açıklamada, bu ilanın SBÜ Eğitim kliniğinde yıllardır çalışan, öğrenci yetiştiren ve kadro bekleyen bilim insanları açısından da adaletsizlik doğuracağı vurgulandı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmadığına dikkat çeken TTB, sürece karşı mücadele edeceklerini vurguladı.