AKP iktidarı eğitim alanındaki niteliksizlik ve eşitsizlikler gibi başlıca sorunları çözmeye dönük adımlar atmak yerine, sermayenin ihtiyacını karşılayacak adımlar atarak sorunları daha da pekiştiriyor.
AKP’nin eğitim politikalarında bir diğer başlığı da, Erdoğan’ın dillendirdiği “kültürel iktidar olma” iddiasıyla, dinci-gericiliğin önünü açma hamleleri oluşturuyor. Fakat Erdoğan, “henüz kültürel iktidar olamadık” sözleriyle attıkları adımları yetersiz bulduğunu dile getirirken, yeni uygulamalar da bu amaca hizmet ediyor.
Bu doğrultuda YÖK’ün son attığı adımla birlikte, MEB içerisinde din öğretmenliğinde eksik görülen kadroların, ilahiyat fakültelerinden karşılanmasının önü açılmış oldu.
YÖK; 2009 yılında, ilahiyat, İslami ilimler, İslam ve din bilimleri fakültelerinde lisans eğitiminden çıkarılan pedagojik formasyon derslerini tekrar lisans eğitimi kapsamına dahil etti.
YÖK’ün kararına gerekçe olarak, söz konusu “fakültelerin işlevinin ve lisans programlarının tekrar eski statüsüne kavuşturulması yönünde yoğun talep olduğu” öne sürüldü.
Böylece 2001 yılı öncesindeki uygulama yeniden devreye sokulmuş oldu. 2009 yılında alınan kararla pedagojik formasyon, lisans eğitiminden çıkarılmış ve formasyon derslerini ayrıca alma şartı getirilmişti.