KESK: Sendikal faaliyetler cezalandırılıyor

SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey'in tutuklanması üzerine düzenlenen basın toplantısında “mücadele ısrarlı şekilde sürdürecek” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2022
  • 15:30

KESK düzenlediği basın toplantısında Atabey'in tutuklanmasına tepki gösterdi.

KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Kablan Yeşil, SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın katıldığı basın toplantısında, uluslararası sendika konfederasyonların temsilcileri de yer aldı.

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, geçen yıl düzenlenen operasyonla başlayan davada sendikal faaliyetlerinin yargılandığını ifade etti. Sendikanın eylem ve etkinlikleri, sendika yöneticilerinin yaptığı görüşmeler ve pandemi döneminde yapılan basın açıklamalarının tamamının dava konusu yapıldığını belirten Yıldırım, pandemi döneminde ek ödemelerle ilgili yapılan açıklamanın bile sanki bir yerlerden talimat alınmış gibi gösterilmeye çalışıldığını söyledi. Suçlama gerekçeleri arasında SES’in 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle çekilen belgeselin de olduğuna dikkat çeken Yıldırım, sokağa çıkma yasağı döneminde yaşamını yitiren SES üyesi sağlık emekçilerine ithaf edilen Siyaha Karşı Beyaz Belgeseli’nin de bu kapsamda değerlendirildiğini kaydetti.

“Süreç kasıtlı olarak uzatıldı”

Herhangi bir suç delili olmadığı için tanıklara başvurulduğunu anlatan Yıldırım şöyle devam etti:

“İlk duruşmada mahkemeye getirileceği söylenen tanıklar bu mahkemeye de getirilmemiştir. Tanıklar mahkemeye getirilmediği için tutuklu yargılanan eski eş genel başkanımız Gönül Erden hakkında tanık dinlenmesi olmadığı için 'Tutukluluğuna devam' denilmiştir. Süreç bizzat kasıtlı olarak uzatılmış ve tedbir amaçlı olması gereken tutuklama cezalandırmaya dönüştürülmüştür. İlk duruşmada adli kontrol durumu arttırılan Eş Genel Başkanımız Selma Atabey’in ise ikinci duruşmada tutuklanmasına karar verilmiştir.”

“Hak hukuk mücadelemiz devam edecek”

Salgın döneminde hakları verilmeyen sağlık emekçileri için verdikleri sendikal mücadelenin dava konusu yapılmasını kabul etmeyeceklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

“İktidarın yapması gereken salgınla mücadele etmektir, sağlık emekçilerinin haklarını vermektir. Asılsız iddialarla yıpratılmaya çalışılan sendikamız dün olduğu gibi bugün de sağlık emekçilerinin hak ve hukuk mücadelesini ısrarlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir. Tutuklu eski ve yeni eş başkanlarımız serbest kalıncaya kadar da arkadaşlarımıza özgürlük taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz.”

“Tanıklar ısrarla hazır edilmiyor”

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise savcılığın tanıklarını ısrarla hazır etmediğine dikkat çekti. Türkdoğan şöyle konuştu:

“Bu kişi sabah adliyeye de getirildi ama tebligatı aldığı halde 'Gelmemiştir' diye işlem yapıldı. Kerem Gökalp isimli bu tanık, Kobane davasında da kimseyi tanımadığı ifade etmişti. Bu davada zaten söyleyecek bir şeyi yok. Hem savcılık hem mahkeme, tutukluluk süresini uzatmak için ellerindeki imkânı kötüye kullanıyorlar. Yetmiyor, Ulaş isimli bir tanık var, dinlenmesi için yazı yazıldı, sonra ne olduysa mahkemeye hariçten kripto bir yazı geliyor. Eğer gizli yargılama yapılacaksa mahkeme bunu bize açıkça söylesin. Bizim tanık sorgulama hakkımız ne olacak.”

Birleşik Krallık'tan UNISON Genel Sekreteri Christina McAnea da SES yöneticilerinin yargılandığı davada, “terörle” ilişkilendirilen faaliyetlerin olağan sendikal faaliyetler olduğunu söyledi.