KESK’ten engellilere yönelik araştırma

KESK, Engellilere Yönelik Ayrımcılık ve Kamu Hizmetleri Araştırması’nın sonuçlarını basın toplantısı ile açıkladı ve engellilerin yüzde 91’inin ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2022
  • 20:10

KESK Engellilere Yönelik Ayrımcılık ve Kamu Hizmetleri Araştırması’nın sonuçlarını Türkiye Engelliler Konfederasyonu’yla birlikte açıkladı. Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında “Engelsiz bir kamu, engelsiz bir yaşam istiyoruz!” denildi.

Basın toplantısında KESK Eş Genel Başkanı Şükran Yeşil Kablan konuştu ve şunları ifade etti:

“Ülke olarak çok derin bir ekonomik ve sosyal kriz sürecinden geçiyoruz. Söz konusu krize eşlik eden sosyal devletin, sosyal adaletin kırıntılarını dahi ortadan kaldıran gelişmeler en çok dezavantajlı gruplar dediğimiz kadınları, çocukları, güvencesiz çalışanları ve engelli vatandaşlarımızı etkiliyor”  

Kablan, yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre en önemli sorunların, “istihdam, eğitim, sağlık, ulaşım” olduğunu ifade etti.

Kablan, araştırmaya katılanlarının yüzde 91’nin ayrımcılığa maruz kaldığını ifade ettiklerini belirtti. Katılımcıların yüzde 78’nin “Kamuda çalışan engellilere yönelik ayrımcılık var” dediğini ifade eden Kablan ayrımcılığa ilişkin verileri sıraladı.

Raporda öne çıkan diğer veriler şöyle:

“Katılımcıların yüzde 56'sı engellilere sunulan ‘Ulaşım Desteklerinin’, yüzde 54'ü ‘Tıbbi Medikal Cihaz Desteklerinin’, yüzde 43'ü ‘Sağlık Desteklerinin’ yüzde 43'ü ‘Evde Bakım ve Rehabilitasyon Desteklerinin’ hiç yeterli olmadığı görüşünü ifade etmiştir. Kamu hizmetlerine fiziki erişim hizmetlerinin hiç yeterli olmadığını ifade edenlerin oranı yüzde 49 iken online erişim hizmetlerinin bile hiç yeterli olmadığını ifade edenlerin oranı yüzde 33'tür. Engellilere sunulan ÖTV indirimleri/muafiyetlerinin hiç yeterli olmadığını ifade edenlerin oranı yüzde 44 iken gelir vergisine ilişkin indirim ve muafiyetlerin yetersiz olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 47 olmuştur.”

Açıklamaya katılan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi Mithat Topur ise şunları belirtti:

“Keyfi olarak engelliler için uygun olmayan bir yere sürüldüm. Yasaya devletin kurumları ve kendisi uymadığı sürece yasa çıkartmak önemli değil. Kanunda tüm binaların engellilere uygun hale getirilmesi var. Bugün kurumlarda engelli tuvaleti bile yok. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsunuz”

Basın toplantısı Topur’un yaptığı konuşmanın ardından sona erdi.