Kazma Bırak Türkiye Koordinasyonu:

“Parkları açın, durdurmanız gereken çarklardır!”

Kazma Bırak Türkiye Koordinasyonu “Parkları açın, durdurmanız gereken çarklardır!” vurgusuyla yazılı bir açıklama yaparak 1 Mayıs’ı selamladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Nisan 2021
  • 22:56

“Doğu Akdeniz’de ve Karadeniz’e fosil yakıt arama çalışmalarının yarattığı savaş ve ekolojik yıkım tehdidi karşısında Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere çok sayıda farklı ülkeden bir araya gelmiş ekoloji örgütlerinin oluşturduğu Kazma Bırak Kampanyası” Türkiye Koordinasyonu “1 Mayıs’ta ekoloji var” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada “tam kapanma” ikiyüzlülüğü hakkında şu ifadeler yer alıyor:

“Pandeminin birinci nedeni ekolojik krizdir. Sermayenin işçilerin olduğu kadar vahşi hayvanların da yaşam alanlarını ellerinden alması, bu hayvanların alınıp satılması, yine en çok bağışıklığı, uygun barınma koşulları ve temiz su ile sağlığa erişimi olmayan en yoksulları, işçileri, kadınları etkileyen salgın hastalıkları doğurmaya devam edecektir. Aşılaması tamamlanan 65 yaş üstü halen evlerde hapis, aşısız işçi sınıfı ise ekonominin çarklarını döndürmeye devam ediyor. Parkları açın, durdurmanız gereken çarklardır! Temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üretimi dışındaki alanlardaki tüm çalışmanın ücretler tam olarak ödenmek kaydıyla durdurulacağı bir 14 günlük tam kapatma istiyoruz. Bu pandeminin bir daha yaşanmaması için de pandemilere yol açan, türleri sermayenin kölesi haline getiren endüstriyel hayvancılık durdurulsun!”

Kampanya bileşenlerinin genel talepleri açıklamada şöyle ifade edildi:

“Biz herkes için geçim ücreti ve yaşanabilir bir asgari ücret, sağlık bakımı, çocuk bakımı, barınma, yiyecek, su, enerji, toplu taşıma, sağlıklı bir çevre ve diğer gereksinimlerin sağlanmasını istiyoruz. Hayatta kalmakla yetinmemek, diğer canlı türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz.”

Açıklamanın sonunda ise, “Biz kâra değil, insana ve gezegene öncelik veren bir yaşam istiyoruz. Dev AVM’lerde korona solumak değil, doğayla barışık biçimde yaşamak istiyoruz. Bizimle bu isteği paylaştığınızı da biliyoruz. O zaman, 1 Mayıs’ta Ekoloji Olsun!” denildi.