TTB: Hayatı değil çarkları durdurun

TTB “tam kapanma” kararının bilimsel ve çözüm getirecek nitelikte olmadığını vurgulayarak, “hayatı değil çarkları durdurun” şiarıyla online basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Nisan 2021
  • 14:51

Türk Tabipleri Birliği (TTB), AKP-MHP iktidarının 29 Nisan’da başlayıp 17 Mayıs’a kadar sürecek olan “tam kapanma” kararının çarklar dönerken, emekçilere destek sağlanmazken çözüm üretmeyeceğini vurgulayarak online basın toplantısı düzenledi.

“Halk sağlığının öncelenmediği her durumda sağlık politikası çökecek

Toplantıda ilk konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, tam kapanma adımlarının halk sağlığını korumaya yönelik olmadığını vurgulayarak Halk sağlığının öncelenmediği her durumda sağlık politikası çökecek düzeye ulaşıyor. Birinci basamaktan yoksun hastanede karşılanan bir salgınla geldiğimiz aşama ortada” dedi.

Fincancı'nın ardından söz alan TTB Etik Kurul Başkanı Feride Aksu Tanık “tam kapanma” kararının ardından yayınlanan genelge üzerinden kararı değerlendiren konuşmasında test sayılarının azaltılmasının daha büyük sorunlara yol açacağını belirtti.

Tam kapanmanın altı doldurulmalı

Tam kapanmanın pandemiyle mücadelede önemli bir yöntem olduğunu vurgulayan Tanık, iktidarın aldığı “tam kapanma” kararının altının doldurulmadığını şu ifadeleri kullanarak anlattı:

“Biz hekimler olarak bu uygulamaya tam kapanma demiyoruz. Tam kapanma toplumun en dezavantajlı kesimlerini korumuyor. Hastalığın bulaşılması kapalı alanlarda bir arada geçirilen süre ile yakından ilişkilidir. Evlerde fiziksel mesafenin korunması, maske takılması olanaklı değildir. Salgınla mücadele önlemlerinin kamusal bir bakış açısıyla sorumlulukla yerine getirilmediği koşullarda gerçekleştirilen tam kapanma evleri hastalık bulaşıcılığının merkezi haline getirecektir.”

Kapalı ortam olan fabrikalar virüs yayılım merkezlerinden biri

Covid-19’un en fazla kapalı ortamlarda bulaştığını hatırlatan Tanık “İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre pandeminin Türkiye’deki seyrinde emekçilerin ağırlıklı olarak hastalığa yakalandıkları ve yaşamlarını yitirdikleri görülmektedir. Sağlık, ticaret, büro emekçileri, güvenlik görevlileri, toplu taşımalar ve fabrikalar hastalığın en çok bulunduğu mekanlardır. Bu ölümler engellenebilir ve kabul edilemez ölümlerdir” dedi.

Gerçek anlamda tam kapanma için olması gerekenler

Tanık, TTB olarak gerçek tam kapanmanın sağlanması için taleplerini şöyle sıraladı: 

-İşçilerin, işsizlerin, yoksulların yaşamlarını ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesini önleyecek, ücretsiz su, ısınma gibi giderlerini karşılayacak destekler açıklanan tam kapanma boyunca sağlanmalıdır.

-Gündelik işlerde kayıt dışı çalışan insanların sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi yaşamsal önem taşımaktadır.

-Tek başına yaşayan yaşlıların, günlük yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kamusal önlemlerin alınması sağlanmalıdır.

-Engelli kronik hastalığı olan kişilerin gündüz bakımları sağlanmalıdır.

-Aşılama mutlaka hızlandırılmalı ve yaşlarına bakılmaksızın en çok risk altında olan emekçileri kapsamalıdır.