TİP Genel Başkanı Erkan Baş:

“1 Mayıs öncesi tam kapanma yüzsüzlüktür”

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bugün haftalık Meclis basın toplantısında, bakanların yolsuzluklarından “tam kapanma”ya gündemlere dair değerlendirmeler yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Nisan 2021
  • 19:36

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, dinci-faşist iktidarın ikiyüzlü “tam kapanma” ilanını ve yasaklarını teşhir etti. Alkol yasağının pandemiyle alakası olmadığına değinen Baş, “niyetiniz neyse açık açık söyleyin biz de haddinizi bildirelim” dedi. 1 Mayıs öncesi başlayacak yasak ilanını ise “yüzsüzlük” diye tanımladı.

Kabine değişikliğine ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yolsuzluğuna değinerek hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirten Baş, “Çalıp çırpıyorlar; kendilerini, eş-dost akrabayı yandaşı zengin ediyorlar, sonra kaçıp gidiyorlar. Yok öyle yağma” diye konuştu.

Dün açıklanan “Tam kapanma” kararının işçi ve emekçilerin haklarını yok saydığını ve yasakların 1 Mayıs öncesine denk getirilmesinin “yüzsüzlük” olduğunu ifade eden TİP Genel Başkanı’nın konuşmasından bazı bölümler şöyle:

“Niye salgın kontrolden çıkmadan önce ilan edilmedi?”

“İnsanlarımızı her geçen gün daha yoksul, daha sefil, daha fakir hale getiriyorlar bilerek ve isteyerek. Lebaleb kongrelerin, Sağlık Bakanı’nın bile utanmadan saklanarak katıldığı yüzlerce kişilik cenazelerin ardından dün tam kapanma kararı açıkladılar. İlk söylenmesi gereken şudur; üç hafta tam kapanma mümkünmüş, peki o zaman niye salgın kontrolden çıkmadan önce ilan edilmedi ve o kadar insan niye öldü? Tam kapanma açıkladılar ama açıklayamadıklarını konuşmamız gerekiyor.

“Destek paketsiz kapanma milyonlarca haneye aç kalın demek”

“Sokakta simit satan, ayakkabı boyayan, çöp toplayarak geçinenler için; evlere temizliğe giden, atölyede tekstil işi yapanlar için; işsiz bıraktıkları ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler için, çocuklu anneler için, öğrenci evinde aç karnına ders çalışıp online sınavlarına hazırlanan gençler için tek bir kuruş destek açıklamadılar. Ey iktidar, günlük çalışıp kazanan milyonlarca insan ne yapacak?

“Sayenizde işsiz kalan zaten nefes alıp vermek için bile mücadele eden 10 milyona yakın işsiz yurttaşımız ne yapacak?

“Akıl, bilim dışı yönettiğiniz salgın sürecinde dükkanını açamayacak küçük esnaf nasıl yaşayacak? Pandemi sürecinde patronların az eleman çalıştırıp bir de üstüne ‘siparişin yetişmiyorsa yolda öl’ dediği motokurye kardeşlerimiz için hiçbir hukuki düzenleme açıklamadılar.

“Kapanmanın sağlık gerekçelerini haklı bulmakla beraber hem birçok sektörde çalışanların daha fazla çalışmasını zorlayan hem de gelirsiz kalacak milyonlar için herhangi bir destek paketi açıklanmadan kapanmak milyonlarca haneye aç kalın demek. Bir yandan kuryeler, market çalışanları depo çalışanları, kargo işçileri aşırı iş yükü altında ezilecek ama bir yandan milyonlarca insan ‘çalışamayacak’ gelir elde edemeyecek.”

“Alkol yasağı tümüyle keyfi”

“Böylesi bir adım herhangi bir hukuki dayanağı olmayan tümüyle keyfi bir adımdır….

“Açık çağrı yapıyoruz; niyetiniz neyse açık açık söyleyin biz de haddinizi bildirelim. Bu iktidar Türkiye halklarının tümünü kendi istediği gibi yaşamaya zorluyorsa biz de bunun tam karşısında olacağız.

“İşçiler hakkını arayacağı zaman akla pandemi geliyor”

“Ayasofya açılırken, 15 Temmuz ile ilgili etkinlikler yapılırken, lebalep kongrelerde virüs yayılımı artırılıp ülke kıpkırmızı olurken Covid tehlikesi düşünmeyenler, 23 Nisan söz konusu olunca 1 Mayıs söz konusu olunca, halkımız-işçiler hakkını arayacağı zaman ne hikmetse iktidarın aklına pandemi geliyor.

“İktidarın pandemi bahanesiyle her istediğini yapabileceğini düşünüp 1 Mayıs’ı yasaklamak için 30 Nisan gününde başlayan ‘tam kapanma’ ilan etmesi yüzsüzlüktür.”

Kaynak: Artı Gerçek