İzmir'de rant cinayetine karşı eylem…

"Sermaye terörüne teslim olmayacağız"

Hopa Cankurtaran’da orman parkı projesine karşı doğayı ve ağaçları korumak isteyen Reşit Kibar’ın çeteler tarafından katledilmesi İzmir’de protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Eylül 2024
  • 07:00

Hopa Cankurtaran’da orman parkı projesine karşı doğayı ve ağaçları korumak isteyen Reşit Kibar’ın çeteler tarafından katledilmesi İzmir’de protesto edildi.

4 Eylül Çarşamba akşamı saat 18.30’da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla gerçekleşen, aralarında BDSP'nin de olduğu çok sayıda kurumun katılarak destek verdiği eylem için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanıldı. "Sermaye terörüne teslim olmayacağız. Hopa halkının mücadelesinin yanındayız" şiarlı pankartın açıldığı eylemde saldırıyı kınayan, bir insanın katledilmesini protesto eden bir konuşma gerçekleştirildi. Ardından açıklamayı İzmir Baro Başkanı okudu ve şunları dedi:  

"Doğaya, insana, çocuğa, kadına, emeğe, kısacası yaşamı yaratanlara yönelik saldırılara bir yenisi daha eklendi. 3 Eylül 2024 günü sabah saatlerinde Artvin'in Hopa ilçesi, Cankurtaran mevkiinde bir rant projesi için orman ihalesini alan şirket eliyle yoğun ağaç kesimi ve doğa katliamı yapılmaya başlanmıştı. İktidara yakınlığı ile bilinen söz konusu şirket çalışanları, doğayı, yaşam alanını korumak ve ağaçların kesilmesini engellemek isteyen yöre halkına ateş açılmıştır. Saldırı sonucunda yaşam alanı savunucularından bir kişi hayatını kaybetmiş, iki kişi yaralanmıştır." 

Açıklamanın devamında şunlar denildi:

"Ağaçlara, hayvanlara değer vermeyen kendini üstün gören zihniyetin diğer insanların yaşamına da değer vermediğine bir kez daha tanık olduk. Yaşanan vahşet, kapitalist zihniyetin rant için doğayı da insanı da katletmeye  çekinmeyeceğinin son örneğidir. Ağaçların kesildiği bölge bir halkın ve diğer canlıların yaşam alanıdır. Katledilen canların sorumlusu sadece silahın tetiğini çekenler değil sistemin kendisidir. Silahlanmayı da parçası haline getiren sermaye terörü karşısında halk yine korunmasız kalmıştır. 

Söz konusu şirkette 2022 yılında bir iş cinayeti meydana geldiği ve bir işçinin bantların arasında kalarak yaşamını yitirdiği, aynı iş yerinin ruhsatsız çalıştığı için mühürlenmesine rağmen faaliyetlerini sürdürdüğünü biliyoruz. Dolayısıyla karşımızda hukuk, kanun, vicdan tanımayan, şimdi de ağaç kesmek, doğayı talan etmek için insan öldürmekten geri durmayan bir şirket olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız."

"Resit Kibar ölümsüzdür!", "Faşizme karşı omuz omuza", "Havama, suyuma, toprağıma dokunma", "Katillerden hesabı devrimciler soracak" sloganlarının atıldığı eylemde okunan basın açıklamasında son olarak şunlar ifade edildi:

"Akbelen köylüleri nasıl yaşam alanları için, ormanlar için direndilerse aynı direniş yine aynı nedenlerle ve aynı meşruiyetle Hopa'da yaşanmaktadır. Halkın yaşam alanına, doğaya, çevreye düşman bir şirketin turistik tesis yapmak için ağaçları ve insanları katledecek kadar gözünün dönmüş olması karşısında tüm kesimlerin tepki göstermesi ve dayanışması çok önemlidir."

Gerçekleştirilen eylem açıklamanın okunmasının ardından, ABD savaş gemisinin İzmir Limanı'na demirlemesine karşın gerçekleştirilecek eylem çağrısıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir