Rant cinayetine karşı Kadıköy’de eylem

Hopa Cankurtaran’da doğayı ve ağaçları korumak isteyen Reşit Kibar’ın çeteler tarafından katledilmesi Kadıköy’de protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Eylül 2024
  • 19:38

Hopa Cankurtaran’da orman parkı projesine karşı doğayı ve ağaçları korumak isteyen Reşit Kibar’ın çeteler tarafından katledilmesine karşı eylemler sürüyor. Rant cinayeti 4 Eylül Çarşamba günü Eskişehir, Samsun, Trabzon, Antalya’da protesto edildi ve  İstanbul'da ise Kadıköy’de eylem gerçekleştirildi.

“Doğaya ve bize saldırmaya son verin! Doğayı savunanlar zulmünüze asla boyun eğmeyecek!” yazılı pankart taşınan eylemde “Cankurtaran halkındır halkın kalacak”, “Sermaye defol bu memleket bizim!”, “Hopa halkı yalnız değildir”, “Reşit Kibar ölümsüzdür” sloganları atıldı.

İstanbul Doğa Savunmaları adına okunan açıklamada İstanbul’daki rant politikaları teşhir edildi. Cankurtaran’da yapılmak istenen orman projesinin binlerce hektarlık alanı yok ettiğine dikkat çekilen açıklamada “Ormanlar turizm tesisi değildir. Savunmaya devam edeceğiz” denildi. Açıklamanın devamında yaşananların sermayenin ve iktidarın kar hırsının bir sonucu olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Bu kar hırsıyla yıllardır ormanlarımıza, vadilerimize, suyumuza saldıran sermaye, doğamızı katlettiği gibi canlarımızı da almaktadır. AKP iktidarının talan ve yağma politikalarının bir sonucu olarak yaşam alanlarımızı yok etmek isteyen sermaye, doğayı ve yaşamı savunan köylüleri gözaltılar, tutuklamalar ve tehditlerle yıldıramadığını anlayınca doğrudan hedef gözeterek silahlı saldırılarla mücadelemizi geriletme derdindedir.”

Rant politikalarına direnenlerin karşısında devletin kolluk kuvvetlerinin çıktığına dikkat çekilen açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Doğamızı, ormanlarımızı, her ağacı tek tek savunacağız. Mücadelemiz hiçbir yerde eksilmeyecek, dünden daha güçlü ve daha kararlı bir şekilde karşınızda duracağız. Güvendiğiniz siyasi iktidar, onun işbirlikçileri, iş makinalarınız, silahlarınız joplarınız ve kalkanlarınızla yaşam alanlarımızdan defolup gideceksiniz. Dostlar, bizler İstanbul Doğa Savunmaları olarak bu mücadelenin sadece bir çevre mücadelesi olmadığını biliyoruz. Bu, aynı zamanda yoksul köylünün, işçinin, emekçinin, yani halkın onurunu, yaşamını, doğasını savunma mücadelesidir. Sermaye güçleri, halkın emeğine, doğasına ve yaşamına göz dikmiş durumdadır. Ancak unutmamalıyız ki, örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez.”

Flama ile katılmanın eylem komitesi tarafından engellendiği eyleme DGB “Çevresel yıkıma geçit verme!” ve “Hopa’da talana son!” yazılı dövizlerle katıldı. 

Kızıl Bayrak / İstanbul