İzmir’de işçi-emekçilerden 1 Mayıs eylemleri

İzmir’de Genel-İş üyesi işçiler ve SES üyesi emekçiler iş yerlerinde 1 Mayıs açıklamaları yaptı. İzmir 1 Mayıs Dayanışma Platformu da eylemlere katıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2020
  • 12:19

Genel-İş 8 Nolu Şube ise Çiğli Belediyesi işçileri ile şantiyede 1 Mayıs açıklaması yapıldı. Sabah 10.30’da başlayan 1 Mayıs programına BDSP ve EİB katıldı. 1 Mayıs programına, ölüm orucunda ölümsüzleşen Mustafa Koçak ve Helin Bölek anılarak başlandı. Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek’in yaşaması için Grup Yorum üzerindeki baskıların son bulması istendi. Devamında, Çiğli Belediyesi müzik korosunun türkü ve marşları Grup Yorum için söyleyeceği vurgusuyla müzik dinletisi yapıldı.

Dinletinin ardından işçi sınıfının mücadelesinde şehit düşenler adına saygı duruşuyla devam eden program, Genel-İş 8 Nolu Şube adına konuşmayla sürdü. Konuşmada dünyada ve Türkiye'deki krize değinilerek koronavirüs salgınının faturasının işçi ve emekçilere kesilmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Acil üretim ve hizmet birimleri dışında tüm işçilere ücretli/idari izin verilmesi talebi vurgulandı.

Koronavirüs sürecinde 1 Mayıs’ın karşılandığı, eylemlerin yasaklandığı bir dahaki 1 Mayıslar’ın alanlarda daha güçlü kullanacağı ifade edilerek 1 Mayısın ruhuyla mücadele edecekleri ifade edilerek konuşma bitirildi.

Sağlık emekçilerinden 1 Mayıslar

Yine gün boyu 1 Mayıs açıklamaları devam etti. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ise saat 10.30’da Çiğli Araştırma Hastahanesi’nde 1 Mayıs açıklaması yaptı. Açıklamaya Ege İşçi Birliği de destek verdi. Açıklamada “Sağlık hizmetini üretenler olarak emeğimize sahip çıkıyor, Yaşasın 1 Mayıs diyoruz!” vurgusu yapıldı. Salgınla mücadele ederken yitirilen emekçiler anıldı. Açıklamada; insan onuruna yaraşır bir gelecek ve çalışma koşulları; barış içinde savaşsız, sömürüsüz bir dünyada yaşama ve yaşatma talepleri dile getirildi. Devamında “Taleplerimizi tüm dünya emekçileri ile birleştirerek tek ses/tek yürek olarak haykırdığımız 1 Mayıs'ı bu yıl işyerlerimizde salgına karşı önlemlerimizi alarak karşıladık” denildi.

“İnsanlığı ve doğayı öldüren sömürü düzenine mahkûm değiliz!” sözleriyle başka bir dünyanın mümkün olduğu vurgulanarak açıklama bitirildi.

Ege Üniversitesi’nde ise saat 12.30’da 1 Mayıs açıklaması gerçekleştirildi. İzmir 1 Mayıs Dayanışma Platformu pankartları ve önlükleri ile bu açıklamaya da katıldı.

SES, ülke çapında olduğu gibi İzmir’deki bir dizi hastanede de 1 Mayıs açıklaması yaparak Koronavirüs nedeni ile ölen meslektaşlarını andı.

Kızıl Bayrak / İzmir