İşçi-Emekçi Mitingi bu pazar yapılacak

Aralarında sendika, siyasi parti ve kitle örgütlerinin bulunduğu çok sayıda kurumun çağırıcı olduğu İşçi Emekçi Mitingi 16 Ekim Pazar günü 14.00’te Kartal Meydanı’nda yapılacak

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 14 Ekim 2022
  • 18:00

Aralarında sendika, siyasi parti ve kitle örgütlerinin bulunduğu çok sayıda kurumun çağırıcı olduğu İşçi Emekçi Mitingi 16 Ekim Pazar günü 14.00’te Kartal Meydanı’nda yapılacak. Miting öncesi ortak açıklama yayımlayan kurumlar, “Emeğimiz ve haklarımız için mücadele etmekten, birlik olmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi.

Artan işsizlik, hayat pahalılığı, fahiş kiralar ve düşük ücretlerin emekçilerin belini büktüğüne değinilen açıklamada, “İnsanca koşullardan uzak, baskı ve mobbing altında çalışıyoruz. Gerçeği yansıtmayan enflasyon ve işsizlik oranları ile bizleri oyalamaya çalışanlar servetlerine servet katıyor, krizin faturasını bizlere kesiyorlar. Örgütlenme hakkımız sermaye ve iktidar eliyle engelleniyor. Bu gidişata dur diyenleri baskı ve zorbalıkla sindirmeye çalışıyorlar” ifadelerine yer verildi.

İktidarın politikalarıyla işçi ve emekçilerin birbirine düşman edildiği vurgulanan açıklamada, “Kardeş halklara, Kürt halkına yönelik savaş ve saldırganlık politikalarını her gün daha da arttırıyorlar. Gençlerin eğitim hakkını, geleceğini çalıyorlar. Buldukları her fırsatta kadın düşmanlığını devreye sokuyor, kadınların kazanılmış haklarına saldırıyorlar. Göçmen düşmanlığını kışkırtıyor, biz işçi ve emekçileri bölüp parçalıyorlar. Emeğimiz ve haklarımız için mücadele etmekten, birlik olmaktan başka seçeneğimiz yok” ifadeleri kullanıldı.

‘Daha sık yan yana gelmeliyiz’

Sendikalaştığı ve eylemlere katıldığı için işten atılan Yemeksepeti İşçisi Doğu Yılmaz “TÜMTİS’e üye olduk, birçok baskı ile karşılaştık. Yemeksepeti yönetimi sendikalaşmamızı engelleyebilmek için iş kolumuzu değiştirdi. Bunlar yetmedi birçoğumuzu tehditlerle, tutanaklarla yıldırmaya çalıştı. Çok uzun süre işsiz kaldım. Hak mücadelem hâlâ devam ediyor. Ekonomik krizin derinleştiği, yoksuların sayısının her geçe gün arttığı dönemde daha sık yan yana gelmeliyiz. Ancak bu şekilde o baskıları yıkıp çalışma ve yaşam koşullarımızı düzeltebiliriz” dedi.

“Kapitalistler büyüyor emekçiler sefaleti yaşıyor”

İşçi Emekçi Mitingi Sözcüsü TOMİS üyesi Dilbirin Acar da “Kapitalistler, Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorlarını kırmakla övünürken, işçi, emekçiler ise sefaleti yaşıyor. Üretilen toplumsal zenginliklerin büyük kısmına sermaye tarafından el konuluyor. AKP-MHP iktidarı da sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda bir dizi saldırıyı devreye sokuyor. Sosyal yıkım saldırılarına, seçim yalanlarına karşı bizler de İşçi-Emekçi Birliği öncülüğünde siyasi partilerin, derneklerin, sendikaların vb. katılımıyla 16 Ekim’de Kartal Meydanı’nda büyük bir miting örgütleme kararı aldık” dedi.

Mitingin ana hedefinin sömürü, rant, talan ve yolsuzluk düzenine karşı örgütlü mücadeleyi büyütmek olduğunu söyleyen Acar, “Mitingin asgari ücret görüşmelerinin öngünleri olmasını istiyoruz. Asgari ücret tespit komisyonunun oyununu bozmak için, sefalet ücretine hayır demek için buluşuyoruz” diye konuştu.

Evrensel / 14.10.22