İzmir'de Gezi eylemi…

"Karanlık gider, Gezi kalır!"

Haziran Direnişi'nin 9'uncu yılında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Binlerce kişi Haziran Direnişi'nde ölümsüzleşenleri anarak, "Her yer Taksim, her direniş" sloganıyla polis saldırısını ve engellemeleri protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2022
  • 07:00

Haziran Direnişi’nin 9. yıldönümünde, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan kitle Gündoğdu Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirdi. Eylem başlamadan önce gençlik örgütleri toplanmaya başladığı sırada polis saldırarak 4 kişiyi gözaltına aldı. Saldırının ardından Emek ve Demokrasi Güçleri’nin de devreye girmesiyle birlikte sloganlarla yürüyüş başladı. “Karanlık gider Gezi kalır", "Gezi bitmedi sürüyor, her yer Gezi, her yer direniş!" yazılı pankartların taşındığı yürüyüş boyunca sık sık polis engellemesi yaşandı.

Eylemde basın metnini Emek ve Demokrasi Güçleri adına KESK dönem sözcüsü Necip Vardal okudu. Vardal, “9. Yılı’nda milyonların demokrasi, eşitlik, adalet mücadelesinin eseri Gezi’yi selamlıyoruz! diyerek başladı.

Kitleye seslenen KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal, İstanbul'un son yeşil alanlarından birinin daha betonlaştırılmasına karşı çıkanlara yönelik devlet şiddetinin ardından gelişen tepkinin milyonların katıldı. Eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebiyle süren eylemlerin yıllardır süren antidemokratik ve baskıcı politikalara karşı duruş olduğunu kaydeden Vardal şunları söyledi: "Kaç çocuk sahibi olacaklarından, çocuklarını hangi okullara göndereceklerine, nasıl giyinip ne yiyip içeceklerine, hangi müziği dinleyip, hangi festivale gideceklerine kadar yaşamlarının her hücresine müdahale edilen, en temel sendikal hakları tek tek ellerinden alınmasına rağmen kölece çalışmaları beklenen milyonlar 'yeter artık' diyerek omuz omuza verdiler".

Son olarak Vardal Gezi tutsaklarını yalnız bırakmayacaklarını dile getirerek şunları ifade etti:

"Arkadaşlarımız da Gezi kadar aktır, yanlarında olmaya devam edeceğiz".

Yürüyüş ve açıklama sırasında sık sık" Her yer Taksim, her yer direniş!", "Gezi şehitleri ölümsüzdür!", "Faşizme karşı omuz omuza!", "Gezi’de düşene, dövüşene, bin selam!" sloganları atıldı.

Basın açıklamasının ardından Haziran Direnişi boyunca ve sonrasında müziğiyle emekçilerin yanında olan Praksis Müzik Grubu sahneye çıktı. Müzik dinletisinin ardından eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir