Taksim’de polis saldırısı

Haziran Direnişi’nin 9. yıldönümünde TMMOB önünden Gezi Parkı’na yürümek isteyenlere polis saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Mayıs 2022
  • 20:30

Haziran Direnişi’nin 9. yılında Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla bir araya gelen kitle TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin önünde toplandı.

Haziran Direnişi’nde hayatını kaybedenlerin ve Gezi davasında tutuklananların aileleri, Cumartesi Anneleri, HDP ve TİP Milletvekilleri’nin katıldığı eylemde sloganlarla bekleyiş gerçekleştirildi.

Gezi Parkı’na yürüyüş

Taksim Dayanışması adına yapılan açıklamada Gezi Parkı’nda anma yapılmak istenildiği belirtildi. “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” sloganlarının atıldığı eylemde TMMOB önünden İstiklal Caddesi’ne doğru yürüyüş gerçekleştirildi.

İstiklal Caddesi’nde barikat kuran polisler bekleyen ve slogan atan kiteleye biber gazı ile saldırdı. Saldırının ardından kitle, ara sokakta barikat başında bekleyişini sürdü. Bu sırada İstiklal Caddesi’nde eyleme katılmak isteyenlere polis engel oldu. İstiklal Caddesi üzerinde eyleme katılmak için gelenler ajitasyonlar eşliğinde sloganlar attı. Cadde üzerinde beş kişi gözaltına alındı. Polis barikatı önünde Taksim Dayanışması adına açıklama okundu.

“Her yerdeyiz diyenlerin sözüne sadık kaldıklarını yaşayarak öğreneceksiniz”

Taksim Dayanışması adına açıklamayı Ali Çerkezoğlu ve Akif Burak Atlar okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu pahalıkta, bu ücretlerle yaşanmaz diyen kaç işçi, ürünü elinde kalan kaç çiftçi varsa o kadar Gezi parkı çıkacak karşınıza. Delilsiz, tanıksız, mesnetsiz yargılamalarla hapislere doldurduğunuz insanlara yaşattığınız hukuksuzluğun hiç kimseyi sindirmeyeceğini göreceksiniz. Kendi hukuksuzluğunuzun karanlığında yol alamaz haline geldiğinizi yaşayarak öğreneceksiniz. Bazen İstanbul’da, Bazen Diyarbakır’da bazen Cerattepe’de karşınıza çıkacak Gezi! Her yerdeyiz diyenlerin sözüne sadık kaldıklarını yaşayarak öğreneceksiniz”

Açıklamanın ardından polis kitleye tekrar saldırdı. Polis saldırısında çok sayıda kişi yaralandı ve gazdan etkinlendi. Basın emekçilerinin de saldırıya uğradığı eylemde çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

İpek Sokak’ın giriş ve çıkışını kapatan polis, kitleyi saatlerce beklettikten sonra darp ederek gözaltına aldı.

TMMOB binasının içinde mahsur kalanlara polis 3’er kişi çıkma dayatmasında bulundu. Yüzlerce kişi bir süre TMMOB binasında bekleyişini sürdürdü. 

İlerleyen saatlerde TMMOB'da bekleyen kitle gruplar halinde binadan ayrıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul