Gezi gözaltılarına işkence

ÇHD'nin sosyal medya hesabından verdiği bilgiye göre, Gezi eylemlerinde gözaltına alınan 170 kişiden savcının mevcutlu istediği dört kişi Vatan'da işkence gördü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Haziran 2022
  • 09:00

Taksim’de Gezi eylemlerine katılan 170 kişi polis saldırısında gözaltına alınmıştı. ÇHD, gözaltına alınanlara işkenceye yapıldığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) sosyal medya hesabından verdiği bilgiye göre 170 kişiden savcının mevcutlu istediği dört kişi Vatan’da işkence gördü. Sedef Özer, Berkay Ustabaş, Berkan Bütün, İlayda Aktüre’nin işkence gördüğüne dair görüntüleri paylaşan ÇHD şunları dedi:

“İfadelerinin alınacağı söylenerek bir odaya alınan müvekkillerimizin ‘insanlık onuru işkenceyi yenecek’ sloganlarına karşılık müdahale etmek istediğimizde öncelikle kapılar açılmadı, odaya alınmadık.

“Akabinde gördüğümüz manzara müvekkillerin yoğun işkence görmüş oldukları oldu.”

“Müvekkillerimize yanıbaşımızda işkence yapan polisler ile ifade almaya devam etmek istiyorlar. Buna izin vermiyoruz.”

“İşkenceci olduklarını tespit ettiğimiz polisler ifade işleminden ayrılana kadar biz avukatlar olarak ifadelere katılmıyoruz.”

“Gözaltılar serbest bırakılsın!”

Gözaltındaki dört kişi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Gözaltıların serbest bırakılması için Kaldıraç, Devrimci Parti ve Devrimci Hareket adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Haziran direnişinin işçilerin, gençlerin, ekolojistlerin mücadelesinde sürdüğü belirtilen konuşmanın ardından HDP Milletvekili Musa Piroğlu söz aldı. Piroğlu, yaşanan saldırganlığın ve zorbalığın ardında halkın öfkesinden duyulan korku olduğunu vurguladı. Dünkü saldırıyı teşhir eden Piroğlu “Dün bu zorbalığın karşısında dağılmayan cesaret ve inanç vardı” dedi.

EHP Genel Başkanı Özge Akman söz aldı. Akman Gezi direnişindeki mücadeleyi hatırlattığı konuşmasında “Gezi’den bu yana mücadeleyi ilmek ilmek örüyoruz” dedi.

Devrimci Hareket adına yapılan konuşmada 170 kişinin gözaltına alındığı, işkencenin gözaltında da sürdüğü, 4 kişinin özel odaya alınarak işkence edildiği belirtildi. Konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler dün çapulcu değildik, bugün de sürtük değiliz. Hakaretleri kabul etmiyoruz. Bizler bu ülkenin devrimcileriyiz, demokratlarıyız, ilericileriz. Gezi direnişi bizim direnişimizdir. Bu halkın direnişidir. Biz bu direnişi yaşatmaya devam edeceğiz. 1700 kişi de gözaltına alınsa geri adım atmayacağız!”

Devrimci Parti adına yapılan konuşmada “Gezi dün değildi, Gezi bugün! Bizler Gezi’yi var etmek, kazanmak için sokakları doldurduk” dedi.

Kaldıraç adına yapılan konuşmada “Bu düzen çürümüştür” vurgusu yapıldı. Konuşmada son olarak “Gezi Direnişi çürümüş düzene karşı bir direnişti, hala da sürüyor” denildi.

Serbest bırakıldı

Savcılığa sevk edilen 4 kişinin, ifadesi sona erdi. Savcı, 4 kişiden 2’sini tutuklama 2’sini adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk etti. Gözaltına alınanlar imza ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldı.