İzmir'de Boğaziçi davası

İzmir'de Boğaziçi eylemlerinde gözaltına alınan üç kadın hakkında "AKP şefi Erdoğan"a hakaret iddiasıyla açılan davanın duruşması görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Mayıs 2022
  • 19:50

İzmir'de Boğaziçi direnişine destek eyleminde gözaltına alınan 3 kadına “AKP şefi Erdoğan”a hakaret iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması öncesi İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir, Hak İnisiyatifi Derneği, Halkların Köprüsü Derneği, İmece Dostluk ve Dayanışma Derneği, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir Halkevleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği imzalı açıklamada polisin yaptığı hak ihlallerinin görünmez kılınması için Cumhurbaşkanı’na hakaret davası açıldığı ifade edildi.

TİHV çalışanı Aytül Uçar'ın, polisin şiddetine itiraz ettiği belirtilen açıklamada, gerçeğe aykırı tutanakların hazırlandığı ifade edildi.

Açıklamanın sonunda şunlar söylendi:

“Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucuları Bildirgesi’nin tüm hükümlerine ve taraf olduğu uluslararası belgelere uygun bir şekilde insan hakları savunucularını korumakla yükümlü olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Sonuç olarak bugün görülecek bu dava derhal beraat kararı verilerek sonuçlandırılmalı, buna karşın başta işkence yasağı olmak üzere temel hak ve özgürlükleri ihlal eden kolluk güçleri hakkında etkin ve şeffaf bir şekilde soruşturma başlatılarak cezasızlığa son verilmelidir. Hak savunuculuğu yargılanamaz. Hak savunucuları üzerindeki baskı ve yargısal tacizlere derhal son verilsin”

Açıklamanın ardından 41’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya geçildi. Yargılanan Emine Akbaba, Aytül Uçar ve Selen Albayrak’ın savunmalarında beraat talep edildi.

Mahkeme heyeti yine beraat vermeyerek, gözaltı aracındaki kamera görüntülerinin istenmesine, sanık avukatlarının sunacağı tanık listesinin dosyaya alınmasına karar verdi ve sonraki duruşmayı 2 Eylül’e erteledi.