İstanbul Tabip Odası (İTO) eğitim ve sağlık hizmetlerinin aksamaması talebiyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde eylem gerçekleştirdi.
Hastane binalarının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle plansız ve sağlık emekçilerine danışılmadan taşınmasına yönelik tepkiler sürüyor. İTO’nun çağrısıyla dekanlık binasının önünde gerçekleştirilen eyleme hastanenin çeşitli bölümlerinden sağlık emekçileri, Fatih Dayanışması, esnaflar ile hasta ve yakınları da katıldı.
“Hastaneler yerinde yenilensin, sağlıkçılar mağdur olmasın” yazılı pankart taşınan eylemde SES Cerrahpaşa işyeri temsilcisi Aydın Erol taşınma işleminin plansızlığını aktardı. Ardından söz alan İTO Genel Başkanı Nergis Erdoğan taşınmanın hastalar, sağlık emekçileri ve öğrenciler adına mağduriyet yaratacağını belirterek yerinde dönüşüm istediklerini ifade etti.
Hekim Özgür Kasapoğlu söz alarak hastanenin tarihini aktardı. Kasapoğlu “Cerrahpaşalılar olarak her yerde küllerimizden yeniden doğacağız” diyerek destek talep etti.
Prof. Dr. Bülent Ünal da taşınma işleminin getirdiği aksaklıkları aktardı. Ünal, hastalara ameliyat teşhisi koyup ameliyat işlemini yapamadıklarını ve bu durumdan utanç duyduklarını belirtti. Sağlık Bakanlığına seslenen Ünal 2017’de kurulan Medipol Hastanesinin sahibi olan Fahrettin Koca’nın 2018’de bakan olduğunu, 2019’da Medipol’de üniversite açıldığını ve bunlar için devletin bütün olanaklarının seferber edildiğini hatırlattı. Ünal şunları dedi:
“Oysa ki 10 yıldır Cerrahpaşa’da yeniden yapılanma başlamadı ve yıkıntılar içinde hizmet verildi. Bakanlık ve yetkilileri adına utanç duyuyoruz.”
Ardından söz alan Dr. Tahsin Çınar 6 Şubat depremleri olmazsa Cerrahpaşa’da test yapılmayacağını vurguladı. Bu süreçte eğitimin hep ikinci plana atıldığına dikkat çeken Çınar şunları ifade etti:
“Öncelikle iş bilmeyen ne kadar liyakatsiz yönetici varsa koltuğu İşbilenlere teslim etmesi gerekiyor, ikincisi her adım atılırken öncelikle eğitim göz önünde tutulmalı, son olarak taşıma suyla değirmen dönmez, yamamakla tıp fakültesi kurtarılmaz. Derhal yerinde hızlıca aynı Atatürk havalimanında olduğu gibi yeniden dönüşüm yapılmalı, eğitim ve sağlık hizmetleri devam etmeli.”
İTO yöneticilerinden Esin Tunç basın açıklamasını okudu. Tunç, önerilerini şöyle sıraladı:
“1. Hastanelerin yerinde dönüşümü ile kurumların hafıza ve hatıralarına sahip çıkılması,
2. Hastane personelinin bu süreçte doğacak maddi kaybının karşılanması,
3. Her hastanenin kendi yapısı ve iç dinamiklerine yönelik çözüm önerilerinin üretilmesi,
4. Alınacak kararlarda il sağlık müdürlüğü, tabip odası ve ilgili hastane temsilcileri ile yöneticilerinden oluşturulacak ortak bir koordinasyon kurulunun söz sahibi olmasıdır.”
Kızıl Bayrak / İstanbul