“Kimse dokunamaz meslek örgütümüzün bağımsızlığına”

İstanbul Tabip Odası 2018 – 2022 dönemi Yönetim Kurulu Üyeleri, meslek örgütlerinin bağımsızlığına yönelik açılan davaya ilişkin İstanbul Adliyesi önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Mayıs 2023
  • 20:30

İstanbul Tabip Odası haklarında açılan davaya katıldı ve yaptıkları açıklamayla “Kimse dokunamaz meslek örgütümüzün bağımsızlığına” dedi.

İTO, 2018 – 2022 dönemi Yönetim Kurulu Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü hakkında soruşturma açmak “suçlaması”yla haklarında açılan davaya katıldı. 27. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma öncesi Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde eylem gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevliyken ihraç edilen beş hekim öğretim üyesi 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzaladıkları nedeniyle suçlu ilan edilen, kamuoyunda barış akademisyenleri” olarak bilinen akademisyenlerdendir. 

Anayasa Mahkemesi, Barış Bildirisinin ifade özgürlüğünün koruması altında olduğuna ve akademik özgürlük çerçevesinde bir metin olduğuna karar vermiştir. Bu karar sonucunda hukuki olarak bir sonuç elde edilmiş olsa da KHKlara dayanarak uygulanan idari yaptırımların çoğu halen yürürlüktedir. 

Akademik özgürlük kapsamında kabul edilen bir bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımızın, kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin yetkili kurulları tarafından uğradıkları haksızlığın incelenmesi isteği, yasal mevzuata uygun olması yanında hekimlik mesleği etiği kuralları çerçevesinde değerlendirilmeyi hak etmektedir.

Anayasa ve yasalar çerçevesindeki yetki ve sorumluluklarımıza dayanarak yürütülen bir soruşturma öne sürülerek açılan bu dava, ülkemizin içinde bulunduğu antidemokratik siyasi ortamın göstergelerinden birisidir ve meslek örgütümüzün bağımsızlığına yöneliktir. Yasal görev ve yetkilerimizden ödün vermeyeceğimizi, demokrasi ve sağlık hakkı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi kamuoyu önünde bir kez daha yineliyoruz.”

Basın açıklamasını ardından duruşmaya geçildi. Duruşmada savcı mütalaasını hazırlamak için süre istedi, duruşma 19 Ekim'e ertelendi.