İstanbul’da kitlesel 10 Ekim eylemi

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy’de yapılan eylemde “Katilleri biliyoruz, aklatmayacağız, hesap soracağız!” diye vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ekim 2023
  • 21:30

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Kadıköy’de eylem yapıldı.

 “Ankara Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız! Katilleri tanıyoruz! Katliamların hesabını soracağız!” yazılı pankart, katliamda yitirilenlerin fotoğrafları, Filistin bayrakları ve Filistin direnişini selamlayan dövizler taşındı.

Eyleme Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Devrimci Gençlik Birliği’nin (DGB) de aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü katıldı. Saygı duruşunun ardından katliamda yitirilen 109 kişinin ismi okundu ve “Burada” diye haykırıldı.

İlk konuşmayı 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adına Faik Deli yaptı. Katliam ve ardındaki yargılama sürecine değinen Deli, katliamdan devletin tüm kurumlarının haberdar olduğunu vurguladı. Taleplerinin 8 yıldır devlet tarafından yok sayıldığını dile getiren Deli, “Sesimizi çoğaltmak, dayanışmayı örgütlemekten başka yolumuz yok” dedi.

Ardından DİSK, KESK, TTB ve TMMOB adına okunan açıklamada katliamın ardından gelişmeler şöyle aktarıldı:

“*Katliamın ardından bugüne kadar hiçbir sorumlu mahkemelerde hesap vermedi, tek bir kişi bile istifa etmedi.

*Dava avukatları somut delilleri ortaya koyduğu halde, katliam sorumlusu olmasına karşın kimliği tespit edilemediği iddia edilen, fotoğraf ve videolarda apaçık görünen ve X-Y diye kodlanan kişiler hakkındaki dosyada hiçbir şey, tek bir işlem bile yapılmadı.

*Katliamla bağlantılı oldukları tespit edilen ve açık kimlikleri bilinen IŞİD militanları hakkında hiçbir işlem yapılmadığı gibi, bütün evraklar avukatlar tarafından mahkemeye sunulmasına karşın savcılığın aldığı kısıtlılık kararıyla dosya gizlenmeye çalışıldı.

*Katliamın planlayıcısı şahıs ihbar edildiği, katliamdan bir gün önce kimlik bilgileri tespit edildiği halde hakkında hiçbir işlem yapmayan ve yargılama boyunca delilleri gizleyerek, evrak göndermekten imtina ederek görevini yapmayan kamu görevlileri hakkında da tek bir işlem yapılmadı.

*Katliamın doğrudan faili olan kişiler hakkında görevlerini yapmayan ve hakkında suç duyurusunda bulunulan Gaziantep Emniyeti personeli hakkında soruşturma dahi açılmadı.

*Katliama ilişkin görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmeyen Ankara Emniyeti personeli hakkındaki suç duyurusunda ise hızla ve hiçbir inceleme yapılmaksızın dosya kapatıldı.”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“10 Ekim’de yitirdiğimiz güvercinlerimizi anarken şunu bir kez daha hatırlatalım ki; barış içinde, kardeşçe, özgürce, insanca yaşanan bir ülke için mücadeleyi sürdürmek, 10 Ekim’de yitirdiğimiz barış güvercinlerimize borcumuzdur.

Er ya da geç, katiller kaybedecek, emek-barış-demokrasi kazanacak!”

Eylemde “10 Ekim’in hesabı sorulacak”, “10 Ekim’i unutma, unutturma”, “Barbarlar yenilecek Filistin halkı kazanacak”,  “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul